juhlat Heikki Jämsén

Thaimaalainen valon juhla toi iloa pihtiputaalaisille

Iloinen nauru raikui, kun thaimaalaisravintola Rak-thaissa istuttiin täysikuun iltaa. Maaseudun Sivistysliiton Koti Keski-Suomessa -hanke järjesti tapahtuman, jonka aiheena oli thaimaalaisten valon juhla Loi Krathong.
Loi Krathongia vietetään loka–marraskuussa täydenkuun aikaan, sadekauden päättyessä. Juhlassa kiitetään sateista ja riisisadosta.

Hankekoordinaattori Ari Pekka Pasanen tapasi Rakthain toisen omistajan Pornpailin Soontornwisain eli Natin vuosi sitten järjestetyssä Koti Keski-Suomessa -hankkeen avaustilaisuudessa, jossa Natti esitti thaimaalaista tanssia.
— Ehdotin, että Pihtiputaallakin voisi pitää teemaillan. Meillä on ajatuksena kehittää luontevaa kanssakäymistä suomalaisten ja eri kulttuurien edustajien välille. Sen kautta opitaan, etteivät ihmiset olekaan niin erilaisia kuin ulkonäkö tai kieli antaisi ensin ymmärtää, Ari Pekka Pasanen kertoi.
Suomalaisen kansanluonteen varautuneisuus on karissut teemailloissa.
Viitasaarella on ollut esimerkiksi japanilainen, englantilainen ja thaimaalainen ilta, joka järjestettiin Café Mava -konditoriassa.
Myös Rakthain ilta oli täydellinen menestys. Ihmisiä tuli sisään niin paljon, ettei pieneen ravintolaan ollut mahtua, vaikka samalle illalle sattui harmittavasti päällekkäin Maria Lundin kirkkokonsertti.

Yleisömenestys yllätti kaikki

Ari Pekka Pasanen antoi heti pisteet pihtiputaalaisille ja naurahti, että suupielethän tässä on korvissa. Yhtä mielissään olivat ravintolan omistajat, Natti ja hänen miehensä Unnop Khungrai.
— Tämä oli shokki! Tosi kiva yllätys minulle. Ajattelin, ettei tule paljon asiakkaita, Natti iloitsi.
Oulusta Pihtiputaalle muuttanut pariskunta on pyörittänyt Rakthaita yli kolme vuotta. Asiakkaita poikkeaa Nelostieltä enemmän kesäisin, mutta Natti sanoi heille sopivan hyvin, ettei talviaikana ole ihan niin kiirettä.
— Minä rakastan olla täällä, pihtiputaalaiset ovat tosi mukavia ihmisiä.
Lähdin Thaimaasta kolmetoista vuotta sitten, enkä ole sen jälkeen käynyt siellä. Haluan kyllä käydä, mutta ei minulla ole aikaa, koko ajan on töitä, Natti nauroi.
Illanviettoon tulivat paikallisista maahanmuuttajista myös saksalainen Dieter Clement ja guatemalalainen Patricia ”Pati” Tiainen, joka hihkaisi olevansa Natille kuin pikkusisko. Dieterinkin Pati tuntee kuntosalilta.
— Ollaan aika paljon tekemisissä Natin kanssa. Autan häntä suomen kielen opinnoissa. Natti käy kansalaisopiston kielikurssilla ja sieltä tulee tehtäviä, Pati jutteli.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>