Kinnula, Pihtipudas, työ, työttömyys Heikki Jämsén

Työssäkäyntialueesta kannattaa olla kiinnostunut

Kuntarajat ovat vähitellen madaltuneet. Takana on aika, jolloin rajoja kunnioitettiin esimerkiksi työssäkäyntialueiden määrittelyssä. Kuntapohjaisista työssäkäyntialueista luovuttiin jo kohta kolme vuotta sitten. Nykyisin työvoimaviranomaiset noudattavat ohjetta, jonka mukaan henkilön työssäkäyntialue piirretään hänen asuinpaikastaan 80 kilometrin säteelle.

 

Työ- ja elinkeinotoimiston internetsivulta löytyy seuraava kirjaus: ”Työssäkäyntialueella tarkoitetaan aluetta, jolta työttömän työnhakijan on oltava valmis ottamaan tarjottu työ vastaan tai osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin. Kieltäytymisestä voi olla seurauksena työttömyysetuuden menettäminen.”

 

Yhteiskunta edellyttää työnhakijalta valmiutta liikkua työn perässä. Kepin lisäksi pitäisi jakaa porkkanoita. Maaseudulla oma auto on ainoa tapa liikkua kodin ja työpaikan välisiä matkoja. Vähintä on poistaa kokonaan työmatkakuluilta verovähennyksen omavastuu.

Linjauksen mukaan Kinnulassa asuvan on hyvä seurata mahdollisia vapaita työpaikkoja lähinaapurien lisäksi ainakin Karstulan, Kyyjärven, Toholammin, ehkä jopa Kannuksen alueilta.

Pihtiputaalaisten on pidettävä mielessä Viitasaaren ohella Haapajärvi, Reisjärvi, Pyhäjärvi, Kärsämäki, Keitele ja Vesanto. Ihan työssäkäyntialueen rajoilla sijaitsevat Kiuruvesi ja emäpitäjäksemmekin
kaavailtu Äänekoski.

Pihtiputaan ja Kinnulan työssäkäyntialueilta julkaistut yritysuutiset ovat olleet viime vuosina harmaasävyisiä.
Vapaita työpaikkoja on ollut todella vähän. Tähän lehteen mahtuu kaksi myönteistä uutista. Pihtiputaalla pitkään toiminut Hopealoimu Oy keskittää kaiken tuotantonsa tänne. Kun tuotanto Nokialla loppuu, Pihtiputaalle voi syntyä markkintilanteen kehityksestä riippuen muutama uusi työpaikka.

Maan teollistuneimpiin maaseutukuntiin kuuluva Keitele porskuttaa lama-aikanakin. Kunnassa toimivan Keitele Groupin liimapuutuotannon laajennus voi lisätä myös pihtiputaalaisten työtilaisuuksia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>