Uutiset Niina Luomala

Pihtiputaan sairaankuljetukset siirtyvät Kinsakun hoidettavaksi

Huhtikuun alusta Pihtiputaan sairaankuljetusliikenteen ottaa hoitaakseen kinnulalainen Kinsaku Ay. Kinsaku on hoitanut Kinnulan ensihoitoa vuodesta 2004 lähtien.

Pihtiputaalla ei ole pystytty pitämään hoitotason valmiutta kaikissa vuoroissa. Pihtiputaan Pelastuslaitoksen nimettömänä pysyttelevä työntekijä uskoo hankalan työaikajärjestelmän olevan olennainen syy siihen, ettei hoitotason henkilökuntaa ole saatu rekrytoitua.

— Sairaanhoitopiiri ei ole kuitenkaan halunnut muuttaa työaikajärjestelmää huolimatta tilastollisista perusteista, jotka puoltaisivat parempaa työaikaa, työntekijä kertoo. Pihtipuaalla työskentelee kuusi vakituista ja kaksi sijaista.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu myöntää, että työtä ei kilpailutettu. Lintu perustelee päätöstä sillä, että kokemukset yhteistyöstä Kinsakun kanssa ovat olleet hyviä ja aikataulu oli tiukka, koska Pelastuslaitoksella ei yllättäen pystyttykään ylläpitämään vaadittua hoitotasoa.

Mikko Lintu kertoo, että aiemmin hoitotaso täyttyi, mutta ei enää koska osa hoitotason työntekijöistä vaihtoi työpaikkaa.

Lintu painottaa, että päätös on tehty yhteisymmärryksessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Keski-Suomen Pelastuslaitoksen kanssa, ja että sairaanhoitopiirin täytyy kuitenkin kilpailuttaa palveluntuottaja jossain vaiheessa.

Lintu näkee kilpailuttamisen ajankohtaa tärkeämpänä sen, että Pihtiputaalla pystytään tuottamaan palvelutasopäätöksen mukainen palvelu.

— Normaalisti kilpailuttamisen järjestämiseen menee puoli vuotta.

Kysymys Pihtiputaan sairaankuljetuksen hoitamisesta tuli Kinsakulle yllätyksenä.

— Meille vaan soitettiin ja kysyttiin, ja me vastattiin että mikä ettei, kun kuitenkin oltiin tekemässä Kinnulaan investointeja, Esa Lehto kertoo.

Yrittäjät Esa Lehto ja Heini Harju uskovat, että sairaankuljetuksen hoitaminen toimii yksityisellä yrityksellä paremmin.
— Kyllä yksityinen pystyy esimerkiksi työvuorojärjestelmillä antamaan enemmän joustavuutta, Heini Harju sanoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>