Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Sairaankuljetuksen nopea käänne herkisti valtuuston

Sairaankuljetus puhuttaa Pihtiputaalla. Keskustelua herättää lähinnä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pikainen päätös siirtää vastuu kunnan sairaankuljetuksista pelastuslaitokselta yksityiselle yrittäjälle. Huhtikuun alusta lähtien tehtävästä vastaa kinnulalainen avoin yhtiö Kinsaku. Se on hoitanut kinnulalaisten sairaskyydit kohta kymmenen vuoden ajan ilmeisen hyvin, koska moitteita ei työstä ole julkisuuteen kantautunut.

Sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu perustelee nopeaa toimintaa sillä, että pelastuslaitos ei kyennyt enää takaamaan hoitotasoisen sairaankuljetuksen toteutumista työntekijäkadon vuoksi. Kinsakua pyydettiin tehtävään, koska sen tiedettiin siihen pystyvän.

Pihtiputaan kunnanvaltuuston kokouksessa kunnanjohtajaa kehotettiin selvittämään päätöksen taustoja ja sitä, oliko tehtävä kilpailutettu. Muutos sairaankuljetuksen järjestelyissä tuli kunnanjohdollekin yllätyksenä. Kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoi tienneensä tilanteesta runsaan viikon ajan ennen kunnanvaltuuston kokousta.

Kilpailuttamisesta on tullut sana, jota hoetaan kuin mantraa. Jostain syystä kuvitellaan, että kilpailuttamalla kattavasti yhteiskunnan ja kuntien toiminta saadaan aikaan uutta tehokkuutta ja parempaa palvelua. Monissa äärimmilleen kilpailutetuissa toiminnoissa on huomattu, että kustannukset ovat kasvaneet, mutta vastapainoksi palvelutaso on romahtanut.

Sairaanhoitopiiri vastaa siitä, että pihtiputaalaiset pääsevät sairauden tai onnettomuuden kohdatessa nopeasti ja turvallisesti hoitoon. Vastuu tuo myös vallan harkita, pidetäänkö toimintaan kohdistuvia päätöksiä tehtäessä ykkösasiana varmuutta ja toimivuutta vai kilpailusta. Nimenomaan sairaankuljetuksen osalta asiakkaalla on oikeus odottaa, että päätöksiä ohjaa palvelun taso ja varmuus eikä pelkkä raha.

Pitkien etäisyyksien vuoksi Pihtiputaalla on säilytettävä hoitotason ambulanssi, mutta mielellään myös perustason auto.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>