Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Vaimoni pappa, Toivo Piispanen Kinnulan Paavolasta, muistutti aina, että nukkuminen on nuorelle miehelle sama kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Vieno ja Toivo menivät aikaisin nukkumaan, mutta heräsivät vastaavasti hyvissä ajoin aamulla. Olisiko ollut säännöllisen unirytmin ansiota, että Toivo eli pitkälti yli yhdeksänkymppiseksi ja 97-vuotias Vieno pitää tällä hetkellä nimissään Kinnulan vanhimman asukkaan titteliä.

Naputtelen tätä pakinaa syntymäpäivänäni, ensimmäistä kertaa 55-vuotiaana. Säästäminen nukkumalla ei ole enää yhtä mutkatonta kuin nuoruusvuosina.

Nukahtaminen sujuu ongelmitta. Kömmin sänkyyn iltayhdentoista tietämissä ja luen. Puolen tunnin sisällä alkavat silmäluomet luppasta ja ote tekstiin herpaantua. Viimeistään siinä vaiheessa siirryn unten maille, kun keho säpsähtää hervottomasti ja kirja meinaa pudota kasvoille.

Lupaavasti alkanut uni katkeaa harmittavan usein muutaman tunnin päästä. Viime yönä heräsin 3.15.

Sen olen oppinut, että on turha jäädä odottamaan uudelleen nukahtamista. Laitan lukulasit päähän, kaappaan tyynyn ja täkin kainaloon, otan kirjan käteen ja hiivin kännykän kelmeässä valossa kolistelematta toiseen huoneeseen.

Suljen huoneen oven, napsautan lukulamppuun valon ja kellahdan sängylle lukemaan. Puolen tunnin luku-urakka loppuu samalla lailla kuin alkuillasta. Yhtäkkiä huomaa, että lukemastaan ei ole tajunnut mitään. On aika nukahtaa uudelleen.

Arvaatte varmaan, että jossain kohti paikanvaihdosta piipahdan vessassa. Ehkä osaatte päätellä myös sen, mikä näillä vuosilla on aamuyön heräämisen yksi syy.

Jos unta kelautuu kuusi tuntia yössä, seuraava päivä on pelastettu. Univajeen purku alkuillan nokosilla ja viikonloppujen pitemmillä yöunilla tulee silti tarpeeseen.

Riittävä uni on vanhemmallekin ihmiselle hyvä säästökeino. Uni auttaa pitämään rahanmenon kurissa, koska tarpeeksi nukkuva sairastaa vähemmän.

Terveenä pysyäkseen leikki-ikäisen lapsen on nukuttava 10-13 tuntia ja aikuisen vähintään seitsemän tuntia vuorokaudessa. Tuntuuko paljolta?

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan liian vähäiseksi jäävä uni lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä ja mielentervey-den ongelmia. Univaje heikentää vastustuskykyä, kohottaa verenpainetta ja lihottaa.

Tänä iltana aion mennä aikaisin nukkumaan. Ai niin, pitää katsoa, tuleeko teeveestä mitään hyvää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>