Viihde Niina Luomala

Kilometrejä kertyy, mutta mies ja auto kestävät

Kinnulalainen Tauno Pekkarinen, eli tutummin Venepalon Tauno täyttää huomenna vuosia.

Mittariin tulee kahdeksankymmentäkolme vuotta. Vaikka kilometrejä on kertynyt niin miehelle kuin autollekin, molemmat ovat hyvässä kunnossa. Vuosimallin -85 Saab 90 menee aina katsastuksesta läpi ilman huomautuksia. Autoa ei tarvitse katsastukseen valmistella.

— Vehkeen laittajia on paljon, mutta sen pitäjiä vähän. Ei siinä sen kummempaa ole, Tauno tokaisee. Saabin ja Solifer-matkavaunun kanssa on käyty Lapissa kerran jos toisenkin.

— Olin armeijassa Rovajärvellä rakentamassa kasarmia 50-luvulla. Siitä jäi Lapin vimma, Tauno kertoo.

Hyväkuntoisten autojen lisäksi pihasta löytyy traktoreita ja veneitä. Yksi veneistä oli kevään mittainen sivuprojekti. Sen pohja löytyi Jämsästä ja lähes kaiken muun Tauno rakensi itse nahkasisustusta myöten.
Huvipurressa on kymmenen hevosvoiman moottori, joka käy polttoöljyllä.

— Kyllä sillä pääsee, mutta eihän se ole pääasia mennä lujaa, Tauno toteaa. Työn puutetta Tauno ei ole potenut. Pihapiirin rakennuksissa ja kulkupeleissä on riitänyt tekemistä ja huoltamista.

— Kun minä olen jotain suunnitellut niin olen kanssa tehnyt, Tauno sanoo. 

Venepalon Tauno ennustaa säätä luonnon merkkejä lukemalla. Ensi kesälle näyttäisi osuvan kaksi hellejaksoa.

— Kun aurinko laskeutuu verenpunaisena, niin kylmiä on tulossa. Mutta jos juhannuksen jälkeen on punainen auringonlasku, niin tulee helteitä, Tauno tietää.

— Kesäkuun ensimmäinen viikko on helleviikko. Helle tulee olemaan lyhynen. Heinäkuun viimeisillä viikoilla tulee uusi helle ja se kestää elokuulle, Tauno ennustaa.

— Parempi kun on näin pitkään kylmää, niin tulee yks kaks kesä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>