Uutiset Heikki Jämsén

Palovaroitin pelasti tulipalosta

Palovaroitin herätti Kotimäen iäkkään pariskunnan Maija ja Jaska Ihalaisen päiväunilta maanantaina puoli neljän maissa. Savua oli joka paikassa, mutta yli kahdeksankymppinen pariskunta pääsi tulta pakoon saunan kautta. Aikaa ei jäänyt irtaimiston pelastamiseen eikä hälytyksen tekemiseen.

Naapurin isäntä kuuli huudot, huomasi talon olevan tulessa ja soitti apua. Pihtiputaan ja lähikunnan palokunnat eivät pystyneet pelastamaan rakennusta eikä irtaimistoa.

— Oltiin emännän kanssa pitkällään, kun yhtäkkiä rupesivat palohälyttimet soimaan. Tupa oli ihan täynnä savua. Pääsimme saunan kautta ulos ja jo siinä vaiheessa rakennuksen etupuolelta alkoi näkyä liekkejä. Yritin kantaa sangolla vettä, mutta eihän se mitään auttanut, Jaska Ihalainen (84) kertoo.

— Kaikki muistot paloivat. Eniten harmittaa, että hevosten kunniataulut, palkinnot ja kaikki valokuvat menivät. Niitä ei saa takaisin, Kotimäen 1950-luvulla rakentanut kuulu ravimies harmittelee.

Maija Ihalainen suree perheen kissaa, kuusivuotiasta Söpötuulta, jota ei ole palon jälkeen näkynyt.

— Se oli Maijalle kaikki kaikessa.

Ihalaiset saivat heti naapureilta ja sukulaisiltaan apua. Maija joutui yöksi sairaalaan, mutta Jaska yöpyi naapurissa veljensä luona Kallioniemessä.

Jaska Ihalainen käveli palaneen kotinsa pihalla tiistaiaamuna rauhallisen oloisena. Hän oli ehtinyt kahdeksaan mennessä jo hoitaa kaksi hevostaan.

— Onneksi kerkesin siirtää hevoset talliin ennen tulipalon syttymistä.

Vahinko on sattunut, mutta jatkosuunnitelmat ovat selvillä.

— Ei sille mitään voi. Ensin tuntui vaikealta, mutta ei tässä auta muu kuin mennä eteenpäin. Vanhan tilalle rakennetaan uusi talo, Jaska sanoo.

Palopäällikkö Henri Vännin mukaan syttymissyyksi epäillään kulotusta. Pihalla oli kulotettu aiemmin päivällä, ja vaikka sammutukseen oli käytetty vettä, tuli on voinut kyteä purutäytteisen talon rakenteissa. Yhteyttä kulotukseen vahvistaa Vännin mukaan sekin, että rakennus näyttää syttyneen tuleen ulkopuolelta.

— Kulotukseen kannattaa suhtautua hyvin varauksellisesti, palopäällikkö varoittaa.

Kotimäen tulipalossa vältyttiin henkilövahingoilta palovaroittimien ansiosta.

— Varoittimet antavat lisäaikaa poistua palavasta rakennuksesta, Henri Vänni muistuttaa.

Tulipalon sammutukseen osallistui kaksi sammutusyksikköä Pihtiputaalta ja säiliöautot Viitasaarelta ja Pyhäsalmesta.
Palokunnat saivat sammutustyön päätökseen illalla yhdeksän aikoihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>