Päästä vedettyä Juha Kivinen

Gallupit penkkiurheilua

Jääkiekon MM-kisat villitsevät taas penkkiurheilukansaa. Eräänlaista penkkiurheilua tai ainakin hyvää viihdettä on myös puolueiden kannatuslukujen seuraaminen. Omien suosikkijoukkueiden pärjäämistä siinäkin jännitetään.

Sopivasti vappupuheita ryydittämään ilmaantuivat tuoreet gallup-luvut, joista toiset saivat suunsa simaiseksi ja joidenkin vappujuoma maistui vähän karvaammalta.

Sporttifaneja on lohduteltu tappion hetkellä sillä, että urheilua se vain on. Kannatuslukemista masentuneille pitäisi kai sitten sanoa, että sehän on vain politiikkaa.

Tosin politiikka ei enää synnytä entisenlaisia intohimoja, joten oman aatesuunnan alamäki vie tuskin keneltäkään yöunia, ellei oma leipä satu olemaan kiinni puolueen menestyksestä.

Pihtiputaalla oli vappuna hyvä seurata kahden puolueen kannattajien tunnelmia. SDP juhli työväentalolla ja keskustalaiset aloittivat jo aattona K-kaupan edessä kansanedustaja Mauri Pekkarisen puhetilaisuudella.

Maurin tarjoamat munkit näyttivät maistuvan tavallistakin makeammalta paikalliselle keskustan kaartille. Sen verran tyytyväisenä väki myhäili vihreän katoksen alla. Syynä oli se, että keskusta oli noussut gallupeissa yllättäen peräti Suomen ykköspuolueeksi niukasti kokoomuksen ohi.

Kataisen hallituksen sote- ja kuntauudistussotkuista kärsinyt SDP taas oli menettänyt selvästi kannatustaan. Demariveteraani Reijo Jämsén avasi vappujuhlan toteamalla, että kylmä on ilma mutta kylmiä ne on gallupitkin.

Harmittelu loppui kuitenkin työväentalolla siihen, ja loppujuhlan ajan demarit valoivat uskoa arjen kovaan työntekoon ja luottivat huumorin voimaan. Suru ei tullut puseroon, kun kuoliaaksinaurattaja Vesa Karvinen sekä Kinnulan huuliveikot Palme ja Armi panivat vitsimyllyn pyörimään.

Ja niinhän se pitääkin olla. Mitä näistä huolimaan. Kannatusluvut heilahtelevat sitä mukaa, kuka kantaa vastuuta hallituksessa ja ketkä taas tietävät asioista paremmin opposition puolella.

Mistä sen tietää, miten päin asiat makaavat ensi vaalien alla tai niiden jälkeen. Siihen on vielä kaksi vuotta. Ikivanha totuus on, ettei gallupeilla saa yhtään kansanedustajaa, mutta toki niillä voi vaikuttaa äänestäjien mieliin.

Mutta kuten Jämsénin Reijo sanoi, kylmä oli ilma. Mauri Pekkarisen puhetta kuunnellessa kävi mielessä, että olisi pitänyt laittaa pitkät kalsarit jalkaan.

Kovin kylmä näytti olevan Maurillakin, mutta ei se hänen vauhtiaan hillinnyt. Puhetulvaa piisasi yli puoli tuntia hyisessä vappusäässä, vaikka yleisöäkään ei ollut pilvin pimein.

Pakkohan tuolle on hattua nostaa. Kyllä poliitikot ovat ihan oma rotunsa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>