Uutiset Heikki Jämsén

Laajakaista kiinnostaa, mutta päätöksiä tehdään varovasti

Pihtiputaan Kirjakaupan yrittäjä Virpi Piippo myy Verkko-osuuskunta Kuuskaistan laajakaistaliittymiä. Valokuitu kiinnostaa. Piippo laskee tehneensä noin sata liittymää. Kovin suurta ryntäystä liittymäsopimuksen tekemiseen ei ole vielä tullut.

— Ihmiset kuulostelevat. Paljon on kysytty, että entäs jos tämä ei toteudukaan. Kysyjiä arveluttaa, että osa hinnasta pitää maksaa etukäteen. Onhan se iso summa, ei sitä voi kieltää, Virpi Piippo sanoo.

Toimintavalmiin valokuidun päätelaitteineen saa rakennuksen sisälle 1 612 eurolla. Kaapelin saa kiepille kivijalan viereen 492 eurolla, josta se on helppo ottaa tarvittaessa käyttöön. Hinta on sama koko kunnan alueella. Laajakaistan saa joka paikkaan lukuunottamatta sellaisia saaria, joihin ei ole siltaa.

Verkko-osuuskunta Kuuskaista esitteli viime viikolla laajakaistahanketta kirkonkylällä ja Muurasjärvellä. Valtuustosali oli melkein täynnä väkeä, mutta Harjulinnaan tuli vain parikymmentä kiinnostunutta. Ehkä yksi syy oli se, että tilaisuus alkoi myöhään.

Kuuskaistan nettisivuilta voi käydä katsomassa, kuinka paljon liittymiä on tehty ja miten tilaukset kartalla sijoittuvat. Piippo huomasi, että nettisivut eivät ole ajan tasalla.

— Ei sinne ole merkitty läheskään kaikkia tilauksen tehneitä. Sivut on hyvä päivittää vastaamaan tämän hetken tilannetta, koska me olemme laumasieluja. Vertaamme mitä naapuri tekee, ja jos naapuri ei tilaa, en minäkään.

Kirjakaupassa tilaussopimuksen tehneistä iso osa asuu kylillä. Kirkonkyläläisetkin pitäisi saada liikkeelle.

— Yhteydet tökkivät katvealueilla, eikä pelkällä mokkulalla pärjää. Kirkolla mokkulat toimivat paremmin, ja monella on kiinteä laajakaista, joka vähentää tarvetta valokuituun siirtymiseen.

— Kiinnostusta on ja liittymiä tehdään. Nyt odotetaan milloin rakentaminen käynnistyy, Kuuskaistan projektipäällikkö Leo Hiltunen linjaa.

Kaivu-urakointia koskenut valitusprosessi on saatu ohi ja verkon suunnittelu on Pihtiputaalla alkanut. Rakentamaan päästään elo-syyskuussa. Ensimmäiset yhteydet toimivat vielä tämän vuoden aikana.Runkoverkon pitää olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Viimeiset liittymät kytketään vuoden 2015 puolella.
Hiltunen toivoo, että laajakaistaa harkitsevat olisivat aktiivisia ja tekisivät liittymäsopimuksia. Hän lupaa kuitenkin, että Kuuskaista muistuttaa hankkeen edetessä pihtiputaalaisia, ettei EU:n ja kunnan tuella aikaansaatu hintatarjous pääse menemään ohi huomaamatta.

Valokuidun hankinta mietityttää kirkonkylällä asuvia, joilla on käytössä kiinteä kuparinen laajakaista.

— Kuparin maksiminopeus on 24 megaa ja todellinen nopeus vähän sen alle. Tänä päivänä kupari vielä riittää, mutta ei enää sitten, kun esimerkiksi teräväpiirtolähetykset alkavat.

— Sonera purkaa kuparikaapeleitaan pois kannattamattomina, Leo Hiltunen sanoo ja kehottaa ihmisiä miettimään, onko valokuituun viisasta satsata nyt, kun se on edullista.

Kuuskaista kertoo valokuidusta Elämäjärven kylätalolla ensi tiistaina kello 18.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>