Uutiset Juha Kivinen

Kangashoivalla kymmenen vuotta täyteen Kangaskylällä

Yrittäjät Anne Risto (vas.) ja Elina Harjula juhlistavat Kangashoivan kymmentä vuotta avointen ovien päivänä.

Helmikuun alussa tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Kinnulan kunta oli saanut houkuteltua pohjoispohjalaiset Harjulan ja Riston perheet Nivalasta ja Pyhäjoelta yrittäjiksi Kinnulaan.

Lähihoitajat Elina Harjula ja Anne Risto aloittivat Kangashoiva Oy:n toiminnan entisellä Kangaskylän koululla. Kiinteistössä oli toiminut nuorisokoti neljän vuoden ajan, ja se oli jäänyt toiminnan loputtua tyhjilleen.

Yrittäjät lupaavat pitää Kangashoivassa avoimet ovet kymmenvuotisen toiminnan johdosta.

Kangashoiva tarjoaa kehitysvammaisten tukiasuntoja kolmelle asukkaalle sekä lyhytaikaista perhehoitoa ja tukiperhetyötä. Kehitysvammaisten tukiasunnoissa on tällä hetkellä kaksi asukasta.

Kangashoivan asiakkaat tulevat sadan kilometrin säteeltä Kinnulasta.

– Perhehoitopaikoista on erittäin suuri pula. Meillä on usein haastaviakin kehitysvamma-asiakkaita, ja silloin meillä on etuna pitkä kokemus kehitysvammaisten hoidosta. Pystymme ottamaan heitä perhehoidon asiakkaiksi.

– Kunnat suosivat perhehoitoa, sillä se on edullisempaa kuin muu viikonloppuhoito kehitysvammaisille. Tavallinen perhe ei välttämättä pysty ottamaan haastavaa kehitysvammaista, sillä heillä ei ole joko tiloja tai resursseja.

Tukiasukkaat saavat Kelan asumistukea peruskoulun jälkeisestä ajasta. Tällä hetkellä tukiasukkaat kulkevat päivittäin opiskelemassa Reisjärven Luovissa, joka on erityisammattioppilaitos. Siellä heille tehdään opetussuunnitelmat henkilökohtaisesti.

Elina Harjula ja Anne Risto toimivat Kangashoivassa tukiasukkaiden ja lyhytaikaisten asukkaiden vastuullisina työntekijöinä. He ovat ottaneet lisäkäsiä avuksi esimerkiksi viikonlopuksi, jos taloon on tullut vaikeasti hoidettavia kehitysvammaisia.

Molempien yrittäjien isot perheet asuvat Kangashoivan rakennuksessa. Yrittäjillä oli yhtenä tärkeänä perusteena muuttaa Kinnulaan juuri se, että he pystyivät yhdistämään työn ja perheen aiemman vuorotyön jälkeen.

– Olemme pyörittäneet Kangashoivaa oman perheen keskellä. Erityislapsille ja tukiasukkaille on virikkeellistä ja yhteisöllistä, kun he ovat kuin samaa perhettä. Meillä on ollut myös vuosia työllistettynä omien perheiden nuoria, jotka ovat nyt lähihoitajaopiskelijoina. He tekevät meille viikonlopputöitä ja kesätöitä.

Elina Harjula ja Anne Risto tuumaavat, että kun taloon tulee hoitolapsia, silloin kokee olevansa kuin lomalla.

– Silloin heitetään kotihommat, tietokoneet ja kalenterit syrjään ja keskitytään heihin. Retkeilemme ja käymme paljon Salamajärven kansallispuistossa, Koirasalmessa, Valkeisella ja muualla luonnossa. Käytetään ahkerasti omaa virikkeellistä pihaa, pururataa, jumppasalia ja puutyöverstasta. Talossa on upeat mahdollisuudet tehdä vaikka mitä.

Lisäksi Elina Harjula ja Anne Risto perustivat kaksi vuotta sitten aputoiminimen HetApu henkilöstöpalvelut, jonka kautta voi tilata henkilöstövuokrausta hoiva-alalle.

Yrittäjät itse sekä heidän listoillaan olevat työntekijät tekevät lähihoitajan ja hoitoapulaisen sijaisuuksia noin sadan kilometrin säteellä Kinnulasta. Työt ovat pääasiassa vuoroja vanhus- ja kehitysvammayksiköihin, mutta myös muualle, minne lähihoitajia tarvitaan. Palveluja ostavat isot ja pienet yksityiset yritykset sekä kunnat ja kuntayhtymät.

– HetApu perustettiin erittäin suureen tarpeeseen. Kysyntää on koko ajan paljon enemmän kuin mihin pystymme vastaamaan. Joudumme koko ajan kieltäytymään vuoroista, joille ei löydy tekijää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>