Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Mauri Joupin pitkä kausi muistetaan

Pihtiputaalla vaihtuu kunnansihteeri.

Tehtävää persoonallisella otteella hoitanut Mauri Jouppi on jo lopettanut työnsä ja siirtyy virallisesti marraskuussa eläkeläisten kasvavaan joukkoon.

Jouppi aloitti Pihtiputaalla kunnansihteeri Pirjo Mäkisen äitiyslomansijaisena 1996. Jo ensimmäisen sijaisuuden aikana jokin paikkakunnassa ja pihtiputaalaisissa vetosi Jouppiin. Hän tuli toistamiseen Mäkisen sijaiseksi vuotta myöhemmin.

Mauri Jouppi tunnetaan virkamiehenä, joka pitää päänsä. Se huomattiin Uuraisillakin. Jouppi haki viransijaisuuden vuoksi palkatonta vapaata Uuraisten kunnansihteerin virasta. Sitä ei hänelle myönnetty.

Syyskuun 16. päivänä 1998 ilmestyneessä Kotiseudun Sanomissa oli uutinen, jossa Jouppi ilmoitti yksiselitteisesti tulevansa kielteisestä virkavapauspäätöksestä huolimatta Pihtiputaalle töihin ja aloittavansa sijaisuutensa maanantaina 21. syyskuuta kello 8.15.

Suhde Joupin ja Pihtiputaan välillä lujittui seuraavan vuoden elokuussa. Heikki Aurasmaalta kunnan ohjakset ottanut Erkki Nikkilä esitti, että Espoon kaupungin asiantuntijatehtäviin siirtyvän Pirjo Mäkisen tilalle valitaan ilman hakumenettelyä Mauri Jouppi.

Valtuusto valitsi Joupin yksimielisesti. Yhtään puheenvuoroa ei käytetty. Valinta oli historiallinen myös siksi, että kunnansihteerin viran täyttö oli valtuuston esityslistan ainoa varsinainen asia.

Mauri Jouppi hoiti työnsä jämptisti ja oikeudenmukaisesti, suoralla eteläpohjalaisella mentaliteetilla. Voi olla, että Joupista tuli vuosien mittaan piikki joidenkin päättäjien lihassa. Hän piti ohjenuoranaan yhteisesti sovittuja linjauksia ja kunnallislakia, eikä taipunut itseään vahvoiksi kuvitelleiden luottamushenkilöiden vaikutusyrityksiin.

Suhteet tiedotusvälineisiin Mauri Jouppi hoiti suvereenisti. Kokousten päätöksistä tuli tieto viivyttelemättä. Kuntalaisten asiatkin etenivät virastossa nopeasti, mutta kunnan asettamissa rajoissa. Päätös ei ollut aina välttämättä sisällöltään se, jota kuntalainen oli hakemassa.

Kunnan virkamiehen roolissaan Mauri Jouppi oli ehdottoman periaatteellinen. En saanut tarjota Joupille yhtään pullakahvia, ruoasta puhumattamaan.
Sekin selvisi vuosien mittaan, ettei Mauri Joupista tehdä syntymäpäiväjuttuja.

Pihtiputaan kunnansihteerinä Mauri Jouppia seuraa Helena Vuopionperä. Hänellä on työkokemusta mm. poliisihallinnosta. Ai niin, tätähän ei Vuopionperän entisen työnantajan mielestä olisi saanut kertoa. Miksi?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>