Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Valokuitua kansalle kuparin ja mokkuloiden sijasta

Jos Verkko-osuuskunta Kuuskaistan edustajia on uskominen, ei tämän ajan tai edes lähitulevaisuuden langaton tekniikka pysty täyttämään tulevaisuuden vaatimuksia. Mokkulat tökkivät etenkin ruuhka-aikoina, kun käyttäjien määrä on suurimmillaan.

Rauhassa eivät voi olla myöskään kuparin varaan rakennetun laajakaistan käyttäjät. Kupari on kuulemma auttamattoman vanhentunut ja siirtokyvyltään rajallinen. Teräväpiirtoisten tv-lähetysten katsominen ei välttämättä onnistu.

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan mukaan valokuitu on ainoa keino siirtyä tasolle, joka riittää täyttämään kaikki näköpiirissä olevat tiedonsiirron tarpeet. Viikko sitten valokuitua markkinoitiin kirkonkylän ja Muurasjärven asiakasilloissa, ensi tiistaina tiedotusiskun kohteena ovat elämäjärveläiset.

Verkko-osuuskunta Kuuskaista aloittaa loppukesällä verkon rakentamisen Pihtiputaalla. Tavoite on, että ensimmäisten asiakkaiden valokuitukytkennät tehdään vielä tämän vuoden aikana. Hankkeen rahoitukseen osallistuvan kunnan kanssa on sovittu, että runkoverkko valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kuuskaista toivoo, että mahdollisimman moni valokuidulla toimivan laajakaistan asiakkaiksi aikovista tekisi liittymäsopimuksen pian. Se auttaisi yhtiötä hankkeen suunnittelussa ja varmistaisi mahdollisimman kattavan toteutuksen. Kyse on tietenkin myös rahasta. Verkkohankkeen talous on sitä vankemmalla pohjalla, mitä enemmän liittyjiä lähtee mukaan.

Pihtiputaalaiset saavat toimivan valokuituyhteyden 1 600 eurolla. Kukaan ei ole kiistänyt valokuidun teknistä etevyyttä ja sen avaamia mahdollisuuksia painella eteenpäin tiedon valtatietä. Samalla moni kuitenkin pohtii, onko lisänopeus todella tarpeen.

Tietoliikenneyhteyksissä pätee sama sääntö kuin yleensä teknisessä kehityksessä. Kun uusi laite tai ominaisuus otetaan käyttöön, syntyy aina tunne, että miten sillä vanhalla tekniikalla onnistui tulemaan toimeen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>