Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Hirvi kaatui kaupunkialueella

Olen sorsastanut kerran ja saanut saaliiksi tavin. Ammuin parikymmentä panosta. Laskin, että vesilinnun liha tulee liian kalliiksi ja lopetin rantapusikoissa kyttäämisen siihen.

Hirvimetsällä kävin kaksi viikkoa sitten ensimmäisen kerran. Sain heti kaadon, Äänekosken kaupunkialueella Mämmensalmella. Ase oli auto.

Taidan jättää hirvestyksenkin yhteen kertaan. Se vasta kalliiksi tulee.

Olen kuvitellut, että hirvikolarilta välttyy olemalla tarkka ja noudattamalla ohjetta, jonka mukaan tielle ilmaantunut hirvi kannattaa väistää sen takapuolelta.
Kun hirvi ampaisee auton eteen sopivassa kulmassa, kolaria ei voi välttää. Hirveä ei nää.

Ennen kolaria keskustelimme siitä, ettei kukaan voi tietää etukäteen, kenen vuoro täältä on lähteä. Loppupäätelmä oli, että sattumalla on elämän jatkumisessa ja päättymisessä iso merkitys.

Pari kilometriä Mämmensalmelta pohjoiseen vaimo huusi, että hirvi. Samalla paukahti kuin haulikolla olisi ammuttu korvan juuressa.

Hirven pää iskeytyi tuulilasiin ja ruho paiskautui auton kylkeen. Näin säpäleiksi menneen tuulilasin keskeltä sen verran, että sain pidettyä heittelehtivän auton omalla kaistalla.

Pysähdyin levikkeelle ja mietin, miten nousen lasinsirujen keskeltä pois. Onneksi ainoa vamma oli verinen pikkurilli.
Vuosi 2010 oli harvinainen: kukaan ei kuollut hirvikolareissa. Normaalivuosina menehtyneitä on viidestä kymmeneen.

Hirvikolarien määrä on vuosikymmenessä puolittunut. Huippuvuonna 2001 hirvi ja auto ottivat yhteen 3 048 kertaa, vuonna 2011 enää 1 200 kertaa.

Hirveen ja auton kohtaamisesta johtuvat läheltä piti -tilanteet ovat tuttuja jokaiselle.

Sain ajokortin maaliskuussa 1976 samana päivänä kun täytin 18. Ensimmäinen lommo kotiväen autoon oli tarjolla vain hetkeä myöhemmin Kotsarin nykyisen toimituksen pihassa. Silloin talossa toimi Kansallis-Osake-Pankki.
Peruutin autoa ja käänsin samalla. Etukulma meinasi osua pihalla vieläkin kasvavaan ikimäntyyn.

Kinnulassa käynnit alkoivat saman vuoden syksyllä ensin seurustelun, mutta kohta työn vuoksi.

Hirviä ja peuroja näkyy erämaataipaleella harvakseltaan, mutta aina ne ilmaantuvat auton eteen yllättäen. Vain kerran olen joutunut jarruttamaan tosissani ja silloinkin jäi riittävästi aikaa välttää kolari.

On käynyt mielessä, että jos joskus ajan hirvikolarin, se sattuu Mustalaistiellä. Ei sattunut.

Jos nykymalli kuntauudistukseksi toteutuu, yhä useampi hirvi on kaupunkilainen ja hirvikolareista nykyistä isompi osa ajetaan kaupungeissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>