Uutiset Niina Luomala

Koululaiset selvin sävelin kesälomalle

Ohikulkijoiden päät kääntyivät Asematiellä kun Pihtiputaan ja Viitasaaren yläkoululaiset ja kuudesluokkalaiset kävelivät päihteiden vastaisen mielenilmauksen merkeissä Pihtiputaan kylän läpi. Oppilaiden tekemät banderollit julistivat, että ”ei sille aurinko paista, jolla on pää pilvessä”, ”ajat tai kävelet, muista selvät sävelet”, ”rohkeat sanovat ei” ja ”viina on viisasten juoma – viisaita on harvassa”.

Tahkonpolun koululla on vietetty aina keväisin vähän erilaista koulupäivää jonkin teeman ympärillä. Selvät sävelet -päivä oli suurin tähän mennessä järjestetty tapahtuma, koska osallistujia oli paljon.

— Näillä järjestelyillä saatiin kulkueeseen vähän pituutta, Tahkonpolun koulun rehtori Markku Piippo kertoo. Ajatuksena oli vaikuttaa perinteisesti vilkkaaseen koulujen loppumisviikonloppuun, sekä herättää ajatuksia päihteistä. Prosessi päihteiden vastaisen päivän ympärillä on ollut pitkä banderollien vuoksi.

— Monestihan prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos, Piippo toteaa. Parhaiden banderollien tekijöitä palkittiin Pihtipudas-salissa ennen mielenilmausta.

— Nuorten asema ei ole ainakaan helpompi kuin nyt jo aikuisten aikana, Markku Piippo sanoo. Nykyään pienempi osa oppilaista tupakoi kuin 5-10 vuotta sitten, mutta ajat ovat tuoneet mukanaan uusia haasteita. Piippo kertoo, että imppaamista on havaittu ennenkin, mutta nykyään myös huumeita liikkuu jonkin verran.

— Kun ollaan Nelostien varressa, niin asioita ja ihmisiä kulkee tosi paljon, Piippo toteaa. Nuorten on tehtävä valintoja, ja Markku Piippo toivoo, että nuoret tekisivät hyviä päätöksiä.

— Kuitenkin valtaosa on fiksuja ja ajattelevia nuoria. Mutta asioita on pidettävä esillä siitä huolimatta.

Tamperelainen stand up-koomikko Kiisi Isotalo puhui nuorille mokista ja noloista tilanteista. Isotalon neuvo oli se, että harmittomia mokia ei kannata jäädä murehtimaan, vaan oppia nauramaan itselleen ja mennä eteen päin. Kaikki Isotalon esittämät mokat eivät olleet hauskoja ja harmittomia. Tällaisia mokia ovat esimerkiksi alkoholimyrkytykset, joihin Isotalo on törmännyt nuorisotyössä.

Kun ylilyöntejä sattuu, on tärkeää että kaverit uskaltavat hakea apua aikuiselta. Asioiden tärkeysjärjestys saattaa unohtua, jos päihteiden käytöstä ei uskalleta kertoa vanhemmille. Jos tilanteen vakavuudesta on epävarma, on aina parempi hakea apua kuin olla hakematta. Kun päihtynyt kaveri saa asianmukaista apua, tietää itse tehneensä kaikkensa.

— Silloin sinun ei tarvitse ottaa vastuuta siitä, mitä pitää tehdä, Kiisi Isotalo painottaa. Vielä avunantoakin tärkeämpi viesti oli se, että jokaisella on oltava rohkeutta kieltäytyä päihteistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>