Pääkirjoitus Juha Kivinen

Helppoja ja vähemmän helppoja tilinpäätösistuntoja

Pihtiputaan kunnanvaltuusto sai eteensä kunnan tilinpäätöksen hyvissä ajoin ennen lain määräämää takarajaa kesäkuun loppua. Valtuusto antoi tilinpäätökselle siunauksensa ilman isompaa dramatiikkaa, olivathan tilit peräti 1,6 miljoonaa euroa plussan puolella, vaikka ylijäämä selittyykin vesi- ja lämpölaitoksen yhtiöittämisellä sekä valtion harkinnanvaraisella avustuksella.

Kinnulassa kunnan tilinpäätöksestä on ollut paljon enemmän riesaa, sillä sitä ei ole saatu vieläkään kunnanvaltuustoon asti. Kaikki voi venyä hyvinkin kalkkiviivoille eli juhannuksen jälkeiselle viikolle ennen kuin valtuusto saa nuijia tilinpäätöksen pöytään.

Takkuamisessa ei ole kyse tilinpäätöksen luvuista sinänsä, vaikka niissäkin on aihetta huoleen. Tilinpäätös jäi ensi kertaa miinukselle seitsemän ylijäämäisen tilinpäätösvuoden jälkeen. Alijäämää on yli puoli miljoonaa euroa.

Viivytys ja useat kunnanhallituskäsittelyt johtuvat kunnan sisäisen valvonnan puutteista, joiden vuoksi tilintarkastaja ei antanut vastuuvapautta kunnan johtaville viranhaltijoille, kunnanhallitukselle, perusturvajaokselle eikä tekniselle lautakunnalle. Tilintarkastajan mukaan puutteellinen valvonta on aiheuttanut kunnalle taloudellista vahinkoa useissa eri tapauksissa.

Sellaiset terveiset kertovat siitä, ettei Kinnulan kuntalaivalle tahdo löytyä ohjaajaa yhä kovemmiksi yltyvissä kuntatalouden aalloissa. Kunnanjohtajan pitkät sairaslomat ja kunnan johdon sekoilut hallintojohtajan viran kanssa ovat johtaneet siihen, etteivät kunnan rattaat pyöri kunnolla. Korjausliikkeisiin on sentään havahduttu. Viime valtuustossa hyväksyttiin jo uudet hankinta- ja arkistosäännöt.

On myös kohtuutonta, että Marja Lehtosta näännytetään työtaakkansa alle, kun hänen niskaansa on sälytetty vielä hallintojohtajan työtkin sivistystoimen päällikkyyden, kansalaisopiston rehtorin viran ja perhepäivähoidonohjaajan töiden lisäksi. Ihan ensimmäiseksi Kinnulaan pitäisikin valita oikea kunnansihteeri.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>