Pääkirjoitus Juha Kivinen

Presidentin visiitti tuo kunniaa keihäskarnevaaleille ja kunnalle

Maanantaina varmistui viikkokausia huhuttu tieto tasavallan presidentti Sauli Niinistön saapumisesta seuraamaan Pihtiputaan Keihäskarnevaaleja. Karnevaalijärjestäjät ilahtuivat jo aiemmin siitä, että Sauli Niinistö lupautui keihäskarnevaalien suojelijaksi, mutta suomalaista keihäänheittoa kohtaa vielä suurempi kunnia, kun presidentti saadaan itse paikalle Pihtiputaan urheilukentälle.

Pihtiputaalla ollaan ylpeitä Suomen yleisurheilun ykköslajin keihäänheiton karnevaalien elinvoimasta ja presidentin lajille osoittamasta kädenojennuksesta. Entinen palloliiton puheenjohtaja Sauli Niinistö on tunnettuna urheilumiehenä varmasti kuin kotonaan myös Pihtiputaan keihäskatsomossa.

Sauli Niinistö on vasta toinen tasavallan presidentti, joka saapuu Pihtiputaalle. Tarja Halonen teki kuntaan vierailun yksitoista vuotta sitten. Pihtiputaan kunnan 150-vuotisjuhlavuosi saa jo puolivälin huipennuksensa, kun Niinistö haluaa sovittaa käyntinsä paikkakunnalle tiiviin viikko-ohjelmansa lomaan. Monia muita 150-vuotisjuhlatapahtumia järjestetään läpi vuoden ja pääjuhla on lokakuun alussa.

Presidentin arvonanto maaseutupitäjän juhlavuodelle otetaan mielellään vastaan Pihtiputaalla, joka tahtoo pitää kiinni oikeudestaan elää itsenäisenä kuntana jatkossakin. Suurkuntiin tähtäävä Kataisen hallituksen kuntauudistushanke on saanut nihkeän vastaanoton Pihtiputaalla, kuten myös laajemmalti kuntakentällä.

Kuntauudistusta runnottiin kasaan tylyllä ja epärealistisella aikataululla, jossa oli nähtävissä ylimielisen sanelupolitiikan piirteitä. Hanke on yhä melkein lähtökuopissaan ja aikatauluista sekä linjauksista on jouduttu jo tinkimään. Uudet vaalit ja uusi hallitus odottavat parin vuoden päässä, joten kuntahankkeen kanssa alkaa tulla kiire. Lopulta käy kuitenkin niin, että hallituksen ajama laki pakollisista kuntajakoselvityksistä jää torsoksi. Selvityksen lopputulos on tiedossa useimmissa kunnissa: kuntaliitoksia ei haluta tehdä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>