Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Palvelut ohuimmillaan heinäkuun ajan

Heinäkuu on yhä korostetummin lomakuukausi, jonka ajaksi moni palvelupiste sulkee ovensa.

Kunnanvirastot ja Kela ovat kiinni ja pihtiputaalaiset joutuvat tulemaan toimeen yhdellä pankkikonttorilla. Osuuspankki toimii, mutta Nordea avautuu vasta elokuun puolella. Kuukauden palvelukatko pankkipalveluissa voi olla joillekin asiakkaille liikaa.

Kaupungit hiljenevät ja rannat kansoittuvat lomanviettäjistä. Työntekijöiden lomien vuoksi kokonaisia tehtaita suljetaan heinäkuuksi. Tuotannollista toimintaa harjoittaville yrityksille on halvempaa ja helpompaa laittaa työntekijät yhtäaikaa lomalle kuin palkata sijaisia kesätöihin.

Lomakausi näkyy ehkä kipeimmin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Terveyttä uhkaavat toimet hoidetaan, mutta muuten vastaanottoaikoja jaetaan vasta lomakauden jälkeiselle ajalle.

Toivoa sopii, ettei lomakausi heikennä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta. Harvinaisen lämmin alkukesä on jo nyt ollut lisärasite huonokuntoisille vanhuksille. Kuntien, mutta myös lähiomaisten vastuulla on se, että ikäihmiset selviävät kesäkauden yli, asuvatpa he hoitolaitoksessa tai kotona.

Vuodenvaihteessa aloittanut Wiitaunionin aluekirjasto on auki heinäkuussa, joten lomadekkarinsa saa maksutta. Kirjastojen vuoro on pitää ovensa kiinni koko syyskuun.

Sulku liittyy yhdistymiseen. Wiitaunionin aluekirjasto pidetään kuukauden ajan kiinni uuden kirjastoverkon perustamisen ja uusien järjestelmien käyttöönoton vuoksi.
Kirjastojen kävijämäärä vähenee kesän ajaksi, mutta monelle kirjasto lehtilukusaleineen on henkireikä, joka tukitaan hallinnollisella päätöksellä kuukaudeksi.

Suomen hiljeneminen heinäkuuksi kertoo muustakin kuin lomailusta. Lomakauden varjolla voi toteuttaa säästöjä ja jättää ihmisten palvelutarve huomioimatta. Heinäkuussa ovat pian töissä vain palvelualojen yrittäjät ja kesätapahtumien järjestelyihin osallistuvat vapaaehtoiset.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>