Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kilpailu tapahtumajärjestäjien välillä kiristyy

Kesälomaa viettävällä työssäkäyvällä suomalaisella on lomarahakäytännön ansiosta enemmän rahaa kuin normaalisti. Lomapalkan korotus on jäänne Ruotsiin suuntautuneen massamuuton ajoilta. Sillä haluttiin varmistaa työntekijöiden paluu kesälomalta töihin ja hillitsemään hyvien työntekijöiden menettämistä Pohjanlahden toiselle puolelle.

Muutama kesäinen viikonloppu on täynnä tapahtumia myös Pihtiputaalla ja Kinnulassa. Puttaan Parempien Päivien osana järjestetty Putaanporttipop paljasti, ettei edes huippuesiintyjien veto riitä palkitsemaan tapahtumajärjestäjien rahallista sijoitusta vaivannäöstä puhumattakaan, kun liikkumaan tottuneet lomalaiset hajaantuvat lähiseudun rientoihin.

Samaan viikonloppuun Putaanporttipopin kanssa osuivat ainakin Muurasjärven muinaisnuorten kinkerit, Suovanlahden Traktorijazz, Pyhäjärven Kihupäivät, Jyväskylän Suomipop, Kaustisen kansanmusiikkifestivaali, Iisalmen olutfestivaali ja Tangomarkkinoiden loppukilpailun televisiolähetys. Oletettavasti aika moni pihtiputaalainen oli seuraamassa tangofinaalia paikan päällä.

Paula Koivuniemen ja Ismo Alangon odotettiin tuovan Putaanporttiin vähintään tuhat maksanutta kuulijaa. Nyt yleisömäärä jäi ehkä puoleen odotetusta. Järjestäjät joutuvat miettimään, miten tuhansiin euroihin nousevat tappiot maksetaan.

Samalla on pohdittava sitä, miten tulevien tapahtumien budjetti sopeutetaan paikallisen väestön maksuhalukkuuteen. Koko perheen tapahtumana markkinoidun Putaanporttipopin pääsylippu maksoi 30 euroa. Se oli liikaa.

Esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlien päivälipun hinta vaihteli viikonpäivästä ja eri etujärjestelmästä riippuen 17-32 euroon. Maltillinen hinnoittelu oli yksi syy siihen, miksi talous- ja muissa vaikeuksissa painineen tapahtuman kävijämäärä lähti nousuun.

Suomalaisten mielenkiinto on kääntymässä kuluttamisesta säästämiseen. Asennemuutos näkyy myös tapahtumien lippuluukuilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>