Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kirjastot eivät saa joutua kuntaliitosten jalkoihin

Jos kuntauudistus etenee suunnitelmista liitoksiksi, moni kunnankirjasto muuttuu kyläkirjastoksi ja samalla uhanalaiseksi. Ei mene kauan, kun alkaa oman lähikirjaston puolustustaistelu, joka muistuttaa kamppailua kyläkoulujen säilyttämiseksi. Taistelu kesti kauan ja päätyi lähes täydelliseen tappioon. Pihtiputaalla ja Kinnulassa on kummassakin jäljellä yksi kyläkoulu.

On vaikea kuvitella tulevaisuutta ilman kirjastoa. Toimivan kirjastolaitoksen katsotaan kuuluvan koulutuksen ohella suomalaisen sivistyksen, osaamisen ja taloudellisen menestyksen rakennuspuihin.

Kirjasto antaa jokaiselle mahdollisuuden itsensä kehittämiseen lukemalla tai tutustumalla kirjastojen laajaan sähköiseen aineistoon. Kirjastolaitos on esimerkki taloudellista tasa-arvoa ja yleistä hyvinvointia lisäävästä instituutiosta, jonka toimintakulut katetaan verovaroin. Se on oikea tapa toimia. Kirjastoista ei voi tehdä maksullisia.

Eduskuntaan palaava 80-vuotias Jörn Donner tokaisi kirjakerhon mainoksessa tupakan tummentamalla äänellään, että lukeminen kannattaa aina. Donner, tai lausahduksen kehitellyt mainosmies, oli oikeassa.

Lukeminen sivistää, avartaa matkustamisen tavoin maailmankuvaa, mutta ei aiheuta päästöjä. Hyvä kirja yllyttää lukijaa tarkastelemaan kriittisesti myös omia, ehkä luutuneita asenteita. Kirja voi olla roskaa tai täynnä viisautta viihdyttävässä paketissa. Hyvä kirja kantaa kuin taikamatto toisen ihmisen mieleen tai uuteen paikkaan.

Keski-Suomessa aloittaa lokakuun alussa koko maakunnan kattava kirjastoverkko. Mukana on 21 kuntaa ja viisikymmentä kirjaston toimipistettä. Sama kirjastokortti käy jatkossa maakunnan kaikissa kirjastoissa ja kirjat voi palauttaa mihin tahansa verkon toiminta-alueen kirjastoon. Valikoima laajenee. Käytettävissä on yli 2,3 miljoonaa kirjaa tai muuta aineistoa.

Varmin tapa säilyttää oma lähikirjasto on käyttää sitä. Mitä enemmän lainaamisesta jää jälkiä, sitä vaikeampi lähikirjastoa on lopettaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>