Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Käyttäytymisen pikakurssi paikallaan

Pihtiputaalla tehtiin maanantain ja tiistain välisenä yönä kyseenalainen ennätys murtautumalla muutaman tunnin sisällä ainakin seitsemän yrityksen toimitiloihin. Murtosarjan keskus oli Rupon alue, mutta varkaat vierailivat myös Nelostien Niemenharjun puolella ja Putaanportissa.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että suurimmat vahingot syntyivät lasien, ovien ja lukkojen rikkomisista. Varkaat etsivät rahaa, mutta joutuivat tyytymään muutamaan seteliin ja kolikkoihin.

Osa yrittäjistä arvioi, että tekijät ovat paikallisia, sen verran hyvin murtokohteiden mahdolliset säilytyspaikat oli osattu penkoa. Jos rikolliset ovat täältä, he jäävät mitä todennäköisimmin teoistaan kiinni ja huomaavat, että murto on vakava rikos, josta pahimmillaan seuraa vapauden menetys.

Jos murtosarjan takana ovat Nelostien ohikulkijat, kyse voi olla pitemmälle edenneistä ammattilaisista, jolloin kiinnijäämisriski voi olla pienempi.

Myös Kinnulassa sattuu ja tapahtuu. Varhaisnuoret kunnostautuivat ammuskelemalla ulkoilualueelta Kivijärventiellä liikkuvia autoja. Yhteen autoon osui. Pakoon pötkineen poikaporukan onneksi vahingot jäivät auton lievään maalivaurioon. Kuula-aseilla on ammuttu kuulemma myös koulun piha-alueella.

Kuula aseiden ammus voi suojaamattomaan kehoon osuessaan aiheuttaa vakavan vamman, esimerkiksi näön menetyksen. Kuula-aseiden kanssa heiluneet olivat ilmeisesti alle viisitoistavuotiaita. Heidän aiheuttamistaan vahingoista vastaavat loppukädessä vanhemmat. Vanhempien kannattaa seurata, miten varustautuneina heidän lapsensa kylillä liikkuvat ja mitä välineillään tekevät.

Aikuistenkin on syytä miettiä käyttäytymistapojaan. Metsästäjien mainetta ei parantanut se, että Kinnulan urheilukentän jätepisteen takaa löytyi ammuttu silkkiuikku. Lintu on rauhoitettu. Ilmeisesti sama linnustaja oli heittänyt roskiksen taakse kuuden suolistamansa vesilinnun päät.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>