Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Kiitos, ei asetta kahvilakäynnille

Eri kansallisuuksilla on oma tapansa elää ja käyttäytyä, vaikka vähitellen on alkanut tuntua siltä, että erot haalenevat. Kohta on ihan sama, mihin maahan menee. Silmiin osuvat samat maailmanlaajuiset liikemerkit, eivätkä kaduilla liikkuvat ihmiset poikkea pukeutumiseltaan meikäläisistä (en tarkoita Putinin kannattajia).

Eroja ei silti tarvitse hakemalla hakea. Lukulasien kehystämiin silmiini osui maakuntalehden uutinen, jossa monikansallinen kahvilayritys Starbucks kehottaa asiakkaitaan jättämään aseensa kotiin kahville tullessaan.
Pyyhin lasit ja luin uudestaan. Uutisen täytyy olla totta, koska ovat sen lehteen painaneet.

Kehotus oli suunnattu kahvilaketjun yhdysvaltalaisille asiakkaille. Ilmeisesti muissa maissa kansalliset aselait kieltävät aseiden kantamisen julkisella paikalla.
USA on toista maata. Joissakin osavaltioissa asetta voi pitää reilusti housujen taskussa tai takin alla kainalossa ihan tavallisissa arjen puuhissa.

Taskuase voi antaa kantajalleen varman olon, mutta miltä tuntuu rauhantahtoisesta kansalaisesta, joka istuu nauttimaan leivoskahviaan samaan pöytään asemiehen tai -naisen kanssa. Minua hirvittäisi.
Tilastot paljastavat, että löysät aselait lisäävät väkivaltaisten kuolemien määrää.

Suomea pidetään Pohjoismaiden väkivaltaisimpana maana, mutta amerikkalaiseen tasoon täällä on vielä pitkä matka. Meillä tapahtuu vähän yli kaksi henkirikosta sataatuhatta asukasta kohti vuodessa. Yhdysvalloissa lukema on 6,3. Määrä on kolminkertainen.

Amerikkalaiset ovat innolla mukana vapaaehtoistoiminnassa. Yksi työmuoto on asuinalueiden yövartiointi.
Homma nousi uutisotsikoihin jopa Suomessa, kun latinalaisamerikkalaistaustainen kodinturvamies lähti seuraamaan kaupasta iltapalaa ostanutta mustaa poikaa.
Poika oli maksanut ostoksensa, mutta yövahti päätteli huppupäisen kaverin asusta ja ihonväristä, että tämä kävi varkaissa. Vartija ampui pojan sen kummempia kyselemättä. Ampuja vapautettiin, koska hän sanoi tunteneensa itsensä uhatuksi. Kun kerran näin oli, ampuminen oli Floridan lain mukaan oikeutettua.

Pihtiputaalla perustettu Yöpyövelit-ryhmä aikoo partioida öisin ja seurata pikkuntuntien liikettä rikosten ehkäisemiseksi. Toiminnan järkevyyttä kannattaa harkita ihan vakavasti.

Mopo voi karata käsistä, jos yöliikkujien luullaan puhuvan viroa tai venäjää. Oikeus miettii parhaillaan tunnettua tapahtumasarjaa, jossa harkinta petti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>