Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Myrskyt toistuvat, mutta opetukset unohtuvat

Einon päivän myrsky kiusasi taajamien ulkopuolella asuvia vaihtelevasti. Joillakin kylillä selvittiin lyhyillä sähkökatkoilla, mutta esimerkiksi Seläntaukseen sähköt palasivat vasta maanantai-iltana kello kuuden aikaan.

Puolitoista vuorokautta ilman sähköä on kenelle tahansa liian pitkä aika, puhumattakaan vanhuksista.
Säännöllisen epäsäännöllisesti toistuvat myrskyt käynnistävät joka kerta keskustelun siitä, miten myrskylukemiin yltävien puuskittaisten tuulten kaatamien puiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin voi varautua.
Sähköä johdetaan ilmajohdoilla 300 000 kilometrin matkalla. Ilmajohtojen kaivaminen maahan on kallista eikä tuo tilanteeseen nopeaa helpotusta, mutta sitä pitää jatkaa. Esimerkiksi käy Muhola. Kinnulan ja Muholan väliset sähkökaapelit on kaivettu maahan. Muholassa sähköt katkeilivat vain hetkittäin.

Sähköyhtiöt eivät voi jäädä toimettomina odottelemaan hitaasti etenevää maakaapelointia ja jättää nykyisiä sähkölinjoja raivaamatta. Tilanne paljastuu Keiteleentiellä vain muutaman sadan metrin päässä Nelostieltä. Ilmakaapeli kulkee suurten puiden oksistossa täysin suojattomana. Ei vaadita myrskytuulta, kun sähköt katkeavat Kärväskylältä ja Korppisilta.

Yhtiöt muistavat nostaa sähkön ja sen siirron hintaa, mutta ovat nahkeita varmistamaan nykyisen verkostonsa toiminnan poikkeusoloissa.

Varautumista on lisättävä myös kodeissa. Myrskyt ja pitkät sähkökatkot yleistyvät. Taajamien ulkopuolella kannattaa miettiä varavoimanlähteen hankintaa. Se turvaa valon, lämmön ja veden saannin ja pitää pakasteet jäässä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>