Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kaupallinen joulu on palvelujen kannalta tärkeä

Joululla on vahva kristillinen perinne. Se on pitänyt yllättävän hyvin pintansa kaupallisuuden paineiden keskellä. Joulun syvin sanoma kestää, mutta kaupallisen joulun merkitystäkään ei ole syytä väheksyä.

Pihtiputaan joulukatu avataan sunnuntaina ennen maan jäätymistä valmistuneella ja kuntalaisia puhuttaneella uudella torilla Matkahuollon pihassa. Samalla syttyvät Asematien jouluvalot ja tien alkupään komeiden kuusten valaistus. Ne kirkastavat loppiaiseen asti vuoden pimeintä aikaa.

Joulukadun avauksella on puhtaasti kaupallinen tavoite. Pihtiputaan Yrittäjät haluavat muistuttaa sen avulla kuntalaisia siitä, että asiointi oman paikkakunnan liikkeissä pitää niiden palvelutason ja tavaravalikoiman monipuolisena ja 150-vuotta itsenäisenä kuntana toimineen yhteisen Pihtiputaamme hyvänä paikkana asua.

Joulu kohtelee tasapuolisesti lähes kaikkia liike-elämän ja kaupan aloja. Raha liikkuu, kun asiakasvirrat kasvavat joulun lähestyessä moninkertaisiksi tavalliseen arkeen verrattuna niin erikoisliikkeissä, ruokakaupoissa, posteissa kuin viinakaupassakin. Joulumielen herkistämä väki vierailee massoittain myös myyjäisissä ja kulttuuritapahtumissa.

Joulu on lahjojen ja hyvän mielen antamisen ja saamisen juhla. Hyvää mieltä voi jakaa osallistumalla esimerkiksi Seurakuntakeskus Sallilassa järjestöjen ja yhdistysten adventtimyyjäisiin, joiden tuotosta osa käytetään diakonia- ja lähetystyöhön. Ensi sunnuntaina ovat liikkeellä myös kaikki paikkakunnan kuorot. Hyväntekeväisyyskonsertin tuotto menee Kirkon Ulkomaanavun kautta Filippiinien hirmumyrskyn tuhoissa kuolleiden omaisten ja kotinsa menettäneiden ihmisten auttamiseen.

Talouden kannalta on hyvä, että joulun alla tehdyt päätökset arkisen ja lahjattoman joulun viettämisestä purkautuvat. Kun viime hetken ruoka- ja lahjaostoksia tehdään, kannattaa miettiä, missä lompakkonsa aukaisee. Ostosten ohjaaminen oman kylän kauppoihin auttaa palvelujen säilyttämisessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>