Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Energian kallistuminen raivaa tilaa vaihtoehdoille

Uusiutumattoman energian hinnalla ei ole pitkässä juoksussa kuin yksi suunta, ylöspäin. Öljyn, kivihiilen ja muiden ennen pitkää loppuvien energialähteiden hinta nousee pian tasolle, jolla jopa muutosvastarintaisimmatkin joutuvat tarkistamaan kantaansa ja myöntämään, että vaihtoehtoisten energiantuotantomuotojen käytön lisäämisellä alkaa olla kiire.

Pihtiputaalle on tarjolla suorastaan uskomattomalta tuntuva investointi. Tänne rekisteröity Tuulipuisto Pihtipudas Oy kertoi Ilosjoen Tahkontuvalla suunnitelmistaan aloittaa jo ensi vuonna kuuden turbiinin tuulipuiston rakennustyöt. Investointi voi nousta 35-40 miljoonaan euroon.

Yhtiö on laskenut, että yksi 137 metriä korkea turbiini tuottaa Ilosjoen tuulioloissa valtakunnanverkkoon sähköä 3,3 megawattia. Kuuden turbiinin vuositeho on vähän alle 20 megawattia. Hankkeen koosta saa jonkinlaisen kuvan, kun tietää, että Suomessa teollista tuulivoimaa on käytössä 366 megawattia. Tuulivoimalla tuotetaan sähköstä vain 0,3-0,7 prosenttia.

Tuulivoiman rakentamiseen on kiinnostusta ja hallitus tukee sen lisärakentamista. Tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä tuulivoimaa on käytössä 2 500 megawattia. Vaikka tavoite toteutuisi, tuulivoiman osuus jäisi noin 6-7 prosenttiin sähköenergian kokonaistuotannosta.

Tuulivoimaloita saattaa nousta selvästi hallituksen tavoitetta enemmän. Jo pelkästään Pohjois-Pohjanmaalle on suunnitteilla tuhat voimalaa, jotka riittäisivät yksistään täyttämään koko maan tuulivoimatavoitteet.

Tuulivoima on saasteetonta. Se ei pilaa ilmaa eikä sotke vesiä. Voimalat sijoitetaan asumattomille alueille, joten niiden ääni ei kuulu, eivätkä välkkeet vilise silmissä. Kaikessa hiljaisuudessa sähköä jauhavat tuulivoimalat eivät ratkaise työttömyyttä, mutta kuntien ja maanomistajien taloudelle niillä voi olla suuri merkitys. Tuulivoimasta voi tulla merkittävä energiamuoto. Mutta eipä unohdeta puuta. Sen käytön lisääminen tuo myös työpaikkoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>