Väki vähenee Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla, eivätkä Pihtipudas ja Kinnula poikkea linjasta.
Kinnula on tähän asti onnistunut pitämään väestön vähenemisen naapureitaan pienempänä, mutta nyt asukaskato on kääntynyt huolestuttavan jyrkkään laskuun.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kinnula menetti viime vuoden aikana melkein kolme prosenttia asukkaistaan. Kunnan asukasluku oli vuodenvaihteessa 1764. Kinnulalaisten määrä aleni 52:lla.
Pihtiputaalaisia oli vuodenvaihteessa ennakkoarvion mukaan 4372. Miinusta tuli 69, melkein 1,8 prosenttia.
Synkin tilanne on Kivijärvellä, joka menetti 5,3 prosenttia asukkaistaan. Kivijärveläisten määrä laski jo alle tuhannenkolmensadan.
Työpaikkakehityksellä on suora vaikutus muuttoon. Kinnula on menettänyt teollisia työpaikkojaan ja kunnan aktiivisesta työllistämisotteesta on säästöpaineiden vuoksi livetty.
Muutos näkyy tilastoissa. Jos omasta tai naapurikunnista ei löydy työtä, ihmiset äänestävät jaloillaan. He muuttavat entistä herkemmin paikkakunnille, joilla työllistymismahdollisuudet ovat paremmat tai uudelle alalle opiskelemiseen tarjoutuu monipuolisemmin vaihtoehtoja.
Työvoiman liikkuvuuteen kannustetaan myös tilanteissa, joissa työnhakija kohtaa työvoimaviranomaisen.
Kunnan sisäisellä ilmapiirillä voi olla iso merkitys muuttopäätöksessä. Vaaka saattaa kallistua muuton puolelle, jos kuntalainen tuntee, että päättäjät eivät kykene luotsaamaan kuntaa kohti parempaa tulevaisuutta.
Päättäjien on syytä miettiä, minkälaisen viestin he toimistaan kuntalaisille lähettävät. Kunnallisalan kehittämissäätiön tuore kysely paljastaa, että vain reilu kolmannes, 36 prosenttia vastaajista, luottaa oman kuntansa päättäjiin. Monella suunnalla haukuttuun hallitukseen luottaa 39 prosenttia vastaajista.
Turva löytyy taas presidentistä. Tasavallan presidentti nauttii 70-prosenttista luottamusta.