Uutiset Juha Kivinen

Pihtiputaan työkeskus piti rennot 40-vuotissynttärit

Lisää tällaisia juhlia! Pihtiputaan työkeskuksella vietettiin 40-vuotissynttäreitä kahvitellen ja rupatellen talon väen kanssa. Samalla oli tilaisuus miettiä joululahjavinkkejä. Yhtään puhetta ei pidetty.

Virkaatekevänä lähiesimiehenä työkeskuksella toimiva vammaispalveluohjaaja Päivi Pihlajamäki sanoi, että juuri se oli tarkoituskin.

— Emme halunneet virallisia pönötysjuhlia eikä puheita, vaan avoimet ovet ja joulumyyjäiset. Ihmisillä on vapaa mahdollisuus tulla tutustumaan toimintaan ja tuotteisiin. Toki aina tänne ovat kaikki tervetulleita.

40-vuotissynttärit haluttiin yhdistää joulumyyjäisiin, jotta työkeskukselle olisi mahdollisimman matala kynnys tulla käymään.

— Paljon törmää Pihtiputaalla vielä kysymykseen, missä työkeskus on, voiko siellä käydä ja mitä siellä on. Meillä on vakituisia asiakkaita, jotka osaavat tilata tuotteita, mutta enemmänkin saisi käydä. Eniten menee mattoja, poppanoita ja villasukkia menee, Päivi Pihlajamäki kertoi.

Työkeskuksessa aloitti vuonna 1975 vain kahdeksan asiakasta, mutta vuoden päästä määrä jo tuplaantui. Silloin mukana oli myös kinnulalaisia. Nyt asiakkaita on lähes viisikymmentä. Koko 40 vuoden ajan talossa ovat olleet Helena Laahanen ja Matti Muhonen.

Kolmetoista vuotta eläkkeellä ollut Kalle Juutinen pani työkeskuksen liikkeelle entisellä lukiolla vaimonsa Arjan, Kirsti Kuusjärven ja Sirkka Närhin sekä siivooja Kirsti Paanasen kanssa. Aluksi työkeskusta pyöritti erityishuoltopiirin kuntayhtymä, mutta se on myöhemmin siirtynyt kunnan laitokseksi.

— Pienestä aloitettiin. Ihmiset kävivät uteliaisuuttaan tilaamassa kaikkea pientä: varjostimia, lintulautoja ja rappuralleja. Vähän kerrassaan ruvettiin tekemään sopimuksia firmojen kanssa. Silloin tuli mukaan Pislaa ja Niemenharjua, Kalle Juutinen muisteli.

Kauan kaivattu ja ajanmukainen Metsäkaaren työkeskus valmistui Metsätielle tammikuussa 1999. Asiakaskunta on laajentunut alkuajoista ja kehitysvammaisten määrä on vähentynyt, kuten yhteiskunnassa yleensäkin.

— Suhde on puolet ja puolet. Paljon on mielenterveys- ja työvoimapuolelta työkokeilussa erilaisilla sopimuksilla ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Tämä on yhtä suurta perhettä, Päivi Pihlajamäki hymyilee.

Henkilökuntaa on seitsemän: kaksi ohjaajaa puupuolella, kaksi kudontapuolella, kaksi vaikeavammaisten päivätoiminnassa ja yksi keittiö- ja siivouspuolella.

Työkeskuksen alihankintatöiden suurin tilaaja on alusta asti mukana ollut viitasaarelainen Pisla Oy, joka teettää Metsäkaaressa pakkaus- ja lajittelutöitä. Viitasaarelainen Jomppa-Tuote Ky on myös vanha asiakas.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>