Päästä vedettyä Juha Kivinen

Sata vuotta, vaan ei suotta

Kinnulan kirkonkylällä oli kuulemma ollut hurja uusivuosi. Kolme autoa näkyi liikkuneen raitilla vuoden vaihtuessa. Kivijärvellä oli sentään vähän paukuteltu, kun uutta toria oli otettu käyttöön, ja siellä oli joku kinnulalainenkin käynyt sitä ihmettelemässä.

Mutta Kinnulassa oli siis hipi hiljaista julkisen humun puolesta. Ei siinä toki olisi muuten mitään omituista, eihän kunta ole ampunut raketteja enää muutamaan vuoteen. Sen voi hyvin ymmärtääkin, kun kunnan talous on yhä tiukemmalla ja säästää pitäisi. Sinnehän ne rahat vain lentäisivät taivaalle.

Vaan kun nyt olisi ollut aivan poikkeuksellinen, etten sanoisi ainutlaatuinen tilanne. Kinnula täytti juuri uudenvuodenpäivänä pyöreät sata vuotta, joka olisi kyllä ollut ainakin pienen possautuksen väärti ihan kunnankin puolelta. Että edes tämän kerran.

Siitä ei ole kyse, että kunta olisi tykkänään unohtanut satavuotisjuhlat. Tapahtumia luvataan järjestää pitkin vuotta, aivan kuten Pihtiputaallakin tehtiin juuri päättyneen 150-vuotisjuhlavuoden aikana.

Mutta sen lisäksi Pihtiputaan kunta juhlisti tasavuosia peräti kahdella ilotulituksella, vuoden aluksi ja lopuksi, vaikka kunta ei muuten ollut paukutellut raketteja enää moneen vuoteen.

Joten olihan ilotulituksen unohtaminen Kinnulalta kummallinen ohari. Se olisi antanut näyttävän lähdön juhlavuoteen, kun väki olisi kokoontunut torille Heikki-pappia lainaten ”yhtenä perheväkenä” oman kunnan itsenäisyyttä muistamaan.

Se itsenäisyys kun ei ole mikään itsestäänselvyys, kuten kunnanisät ovat joutuneet vähän väliä muistuttamaan hallituksen kuristustoimien keskellä.

Pienet kunnat ovat hallituksen lahtauslistalla, enkä ihan hirveästi löisi vetoa, että Kinnulassa päästään ampumaan raketteja enää 150-vuotisjuhlissa. Vaikka Helsingin herrat ja rouvat eivät saisikaan tahtoaan läpi pakkokeinoilla, jossakin vaiheessa kunta saattaa joutua itse nostamaan kädet pystyyn, jos pussinpohja rupeaa paistamaan.

Kuuluupa tuota paukuttelun unohtamista moni muukin ihmetelleen Kinnulassa. Kunnalta oli odotettu juhlavuoden huomioimista heti alusta alkaen.
Kaiken lisäksi se kunnan virallinen syntymäpäivä oli juuri uudenvuodenpäivänä, joten juhlat ovat nyt joka tapauksessa jo vähän förbi, kuten Järvisen Heikki myös jostakin vastaavasta unohduksesta tuli aikoinaan tokaisseeksi.

No, menivät juhlat miten menivät, mutta kaikkein tärkeintä Kinnulassa olisi saada kuntalaiva jonkinlaiseen järjestykseen, sillä nyt talo näyttää olevan ilman isäntää. Liekö juhlavuoden lässähtänyt alkukin johtunut siitä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>