Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Juhlavuonna kädet täynnä arkista työtä

Sata vuotta täyttäneellä Kinnulalla on aihetta juhlaan, vaikka toki myös tämänhetkisen tilanteen ja lähitulevaisuuden viileään tarkasteluun. Yhtä käytännön juhlahetkeä todistivat ne kahdeksankymmentä ihmistä seurakuntakodilla torstai-iltana, jotka olivat kuuntelemassa naapurikunnan pankki-ihmisten tiedotustilaisuutta.

Tilaisuudessa vahvistettiin aikaisempi tieto, että Pihtiputaan Osuuspankki jatkaa Kinnulassa pankkitoimintaa Keski-Suomen Osuuspankilta vapautuvissa tiloissa tutuin aukioloajoin. Monen kinnulalaisen helpotukseksi pankkipalvelujen tarjonta pysyy ennallaan ja tarjoaa asiakkaille vertailun ja kilpailutuksen mahdollisuuden.

Kinnulalla on juhlavuotenaan kädet täynnä arkista tekemistä. Kunnanjohtajan erottamisprosessi on kesken eikä uuden johtajan valinta ole vielä alkumetrejä pitemmällä. Epävarmuutta pitää yllä vahva tunne siitä, että erotettu kunnanjohtaja Juha Urpilainen riitauttaa irtisanomisensa. Edessä voi olla kunnalle pitkä, raskas ja mahdollisesti kallis prosessi.

Kinnulan päättäjät tekevät kaikkensa saadakseen uusia teollisuuden työpaikkoja. Viime kunnanvaltuuston kokouksessa vihjaistiin, että tammikuun aikana tiedetään enemmän. Tammikuun loppu lähestyy, mutta ainakaan vielä asiassa ei ole tultu julkisuuteen. Täytyy toivoa, että ponnistelut tuottavat tulosta ja vapaisiin teollisuustiloihin saadaan yrittäjä, tai yrittäjiä.

Maaseutukuntia kohtaan valtiovallan taholta tuleva paine näyttää hieman hellittäneen. Hallitus keskittyy nyt ajamaan kasvukeskusten ja sijainnistaan niiden lähellä ansiottomasti hyötyvien kuntien pakkoliitoksia. Jos kaupunkeja ja niiden kehyskuntia koskeva pakkolaki menee läpi, on vain ajan kysymys, kun sama käytäntö yritetään ulottaa koskemaan koko kuntakenttää.

Juhlavuosi osuu aikaan, joka jää historiaan kunnallishallintoa ravistelevan murroksen vuoksi. Sen vaikutukset eivät ehdi juhlavuoden aikana selvitä. Ovatkohan ne tiedossa sittenkään, kun itsenäinen Kinnula täyttää 110 vuotta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>