Lukijalta Lukijalta

Järjetön päätös pohjoiselle Keski-Suomelle

Keskisuomalaisen ministerin Henna Virkkusen johtaman ministeriryhmän päätös pudottaa pohjoinen Keski-Suomi pois alueperusteisten yritystukien piiristä on järkyttävä ja järjetön.

Ministeri Virkkusen toteamus, ettei alue tarvitse enää tällaisia tukia kertoo hänen ja hallituksen suoranaisesta röyhkeydestä ja asiantuntemuksen puutteesta.

Vuodesta 1995 lähtien Saarijärven-Viitasaaren seutu on kuulunut yritystukien tukivyöhykkeissä maan parhaimman tuen eli pohjoisimpien ja itäisimpien alueiden kanssa saman tuen piirin.

Heinäkuun alusta lukien tämä alue siirrettäisiin nyt yritysten investointien ja kehittämishankkeiden julkisessa rahoituksessa Pariisin, Helsingin ja Tampereen kanssa saman kohtelun piiriin ns. valkoiselle alueelle, jossa suuret yritykset eivät saa mitään tukia ja pk- yritysten tuki romahtaa.

Muutoksen dramaattisuutta lisää se, että muun muassa Salossa, Kokkolassa, Oulussa ja Kuopiossa suuretkin yritykset voivat tukea saada ja pk-yritysten tuki on lähes kaksinkertainen pohjoiseen Keski-Suomeen verrattuna.

Hallituksen ratkaisu ei piittaa siitä päätöksestä, minkä pohjoinen Keski-Suomi sai Suomen liittyessä EU:iin vuonna 1995. Silloin alue nimettiin ns. 6-tukialueeksi pohjoisen ja itäisen Suomen heikoimpien seutujen kanssa.

Vastasin silloin ministrerinä Suomen EU-neuvottelujen aluepoliittisista ratkaisuista. Sen jälkeen unionin aluepolitiikan perusteet ovat muuttuneet, mutta aina tähän saakka Saarijärven-Viitasaaren kohtelu yritystuissa on ollut sama kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Samoin aluerahan määrä asukasta kohti on ollut sanottujen alueiden kanssa saman suuruinen.

Vaikka Saarijärven-Viitasaaren seudun liittymissopimuksen mukainen asema muutoin säilyykin, alueen heittäminen alueperusteisten yritystukien ulkopuolelle mitätöi suurelta osaltaan koko liittymissopimuksen mukaisen päätöksen.
Tällaista johtopäätöstä vahvistaa se, että nyt alkavalla EU:n aluepolitiikan uudella 7-vuotiskaudella esimerkiksi liikenneinvestointeihin ei voida rahaa enää myöntää.

Kysyä sopiikin, mihin Saarijärven-Viitasaaren seudulla väheneviä EU-rahoja ylipäänsä voidaan käyttää? Pakko on kysyä myös, eikö Virkkusen, Huovisen ja Ihalaisen tai hallitusherrojen avustajinaan olevien keskisuomalaisten katse yllä pohjoiseen Keski-Suomeen sakka.

Saarijärven-Viitasaaren kokeman kohtelun ohella on syytä huomata, että Suomi, Keski-Suomi ja pohjoinen Keski-Suomi tulee menettämään alkavalla 7-vuotiskaudella noin kolmanneksen EU-rahaa ja siihen liittyvää kansallista rahoitusta.

Jyrki Kataisen hallituksen neuvottelujen tuloksena Suomesta tulee EU:n aluepolitiikan suuri nettomaksaja.
Suomi maksaa kolme kertaa enemmän EU:n aluepolitiikan rahoituskassaan kuin sieltä saa.

Kataisen hallitus ei kyennyt pitämään Suomen puolia. Se hyväksyi EU:n aluerahan jakamisperusteiden muuttamisen siten, että harvan asutuksen merkitys romahti.
Sen seurauksena Euroopan ylivoimaisesti harvimmin asuttuna maana Suomi menettää ohjelmakaudella satoja miljoonia euroja.

Hallituksen on korjattava Saarijärven-Viitasaaren tukialueratkaisu ensi tilassa!

Mauri Pekkarinen
Kansanedustaja
Suomen Keskusta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>