Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kiusaus kampittamiseen voittaa halun tukea

Moni on miettinyt, mitä suomalaisten arvomaailmasta kertovat Nurmeksessa kirjattu sananlasku ”Kehno kehhuu keinojaan, hullu äeti lapsijaan” tai yleisesti käytetty ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”.

Kansanperinteestä löytyy lukematon määrä sanontoja, joilla varoitetaan liiasta kiittämisestä, kehumisesta, kannustuksesta, nauramisesta tai mielikuvituksen lennosta. Yrittämiseen ja työntekoon toki yllytetään toteamalla, että ”Yrittänyttä ei laiteta tai ”Luja tahto vie vaikka läpi harmaan kiven”.

Ankaruuden ilmapiiristä on vaikea lyhyessä ajassa irrottautua, jos on oppinut pienestä asti varomaan virheiden tekemistä, pilkan kohteeksi joutumista ja kuulemaan epäonnistumisen jälkeen selän takana kuiskauksia, joiden viesti on, että sanoinhan minä tai tiesihän tuon.

Nelostien varrella Putaanportissa toimi kolmen vuoden ajan kalakonservaattori Jukka Saaren pystyttämä näyttely Riutta, jossa paikallinen väki ja ohikulkijat näkivät lämpimien merien kaloja ja merenpohjan maisemia. Näyttelyn houkuttimena oli Jukka Saaren tekemä täysikokoinen valkohai.

Kannustuksen puutteeseen kyllästynyt Saari purki näyttelynsä. Hänellä oli valmiit suunnitelmat näyttelyn laajentamiseksi kotimaisilla ennätyskaloilla. Kokonaisuus olisi sopinut Koliman rantaan sijoittuvan Putaanportin Kauppakeskukseen kuin nenä päähän.

Tuen sijasta Saaren ideaa kampitettiin. Hänelle sanottiin, että näyttely ei tuo Putaanporttiin mitään lisäarvoa. Samaan aikaan kunnassa etsitään keinoja, joilla matkailijoiden kiinnostus paikkakuntaan saadaan nousuun ja Kolima ja Nelostien liikkujat kohtaamaan. Tarjolla oli valmis idea, mutta halu ja tuki sen toteuttamiseksi puuttuivat.

Alansa huippuihin kuuluvan Jukka Saaren yritys Fish Art jatkaa toimintaansa Pihtiputaalla. Putaanportin sijasta hänen töihinsä törmää jatkossa muualla, esimerkiksi Luonnontieteellisen keskusmuseon osana toimivassa Eläinmuseossa Helsingissä tai Tampereella Särkänniemessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>