Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kaikkien laajakaista uhkaa jäädä harvojen iloksi

Keski-Suomessa alusta asti nihkeästi edennyt kylien valokuituhanke on vaarassa kaatua kokonaan, kun Saarijärvi hylkäsi maanantaina rakentamis- ja rahoitusmallin, jonka selvitystyöryhmä rukkasi viidelletoista keskisuomalaiskunnalle. Hankkeen toteuttaminen olisi edellyttänyt kaikkien kuntien osallistumista.

Saarijärvi perusteli vetäytymistään sillä, että malli on liian kallis ja sen talouden pohja täynnä riskejä. Hylkäyspäätös syntyi valtuustossa selvin numeroin 23-12.
Saarijärveläisten kanssa samoilla linjoilla on Uurainen.

Hinnan ja riskien lisäksi kunnat perustelevat vastahankaisuuttaan sillä, että hankkeen karille luotsannut Verkko-osuuskunta Kuuskaista aiottiin ottaa mukaan kuntien kaavailemaan verkkoyhtiöön.

Laajakaistan puolesta kuntien päättäjiin vedonnut Keski-Suomen Liitto aikoo selvittää, voidaanko hanke toteuttaa siitä myönteisen päätöksen tehneiden kuntien voimin. Liitto korostaa laajakaistayhteyksien merkitystä koko maakunnan elinvoimalle ja pitää sitä merkittävimpänä Keski-Suomen elinkeinojen kehittämishankkeena.
Hanke parantaisi suoraan yritysten toimintaedellytyksiä ja alueen huolestuttavan heikkoa työllisyyttä.

Kansalaisten asioinnille toimivilla yhteyksillä on jatkossa ratkaiseva merkitys. Julkisten palveluiden tarjonta on siirtynyt vauhdilla tietoverkkoihin. Suuntaus näyttää jatkuvan. Tähän asti pihtiputaalaisten lähin TE-toimisto on ollut Viitasaarella. Nyt naapurissakin joudutaan totuttelemaan yhteispalvelupisteen tarjontaan. Lähin verotoimisto löytyy Jyväskylästä. Sen sulkemista suunnitellaan.

Valokuidun rakentamisessa taisivat painaa enemmän toiveet kuin todellisuus. Hankkeen vetovastuu annettiin Verkko-Osuuskunta Kuuskaistalle, kun rakentajiksi ei ilmaantunut muita halukkaita. Ehkä muut operaattorit osasivat laskea, että hankkeen toteuttaminen ei onnistu annetuissa raameissa eikä siitä muodostu taloudellisesti kannattavaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>