Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Paikallislehdet ovat osa vahvaa lukuperinnettä

Harva tulee ajatelleeksi, että Suomen ruohonjuuritason mediana toimiva paikallislehti tilataan 1,9 miljoonaan kotiin. Noin puolet suomalaisista lukee säännöllisesti paikallislehtiä.

Paikallislehtien lukijoihin kuuluu Salossa syntynyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka luona Mäntyniemessä vieraili perjantaina yli 30 paikallislehden päätoimittajaa.

Niinistö kertoi kotikaupunkinsa lehden tulleen hänelle tutuksi jo lapsena. Niinistön isä työskenteli Salon Seudun Sanomissa ja ongelmien tullen jakelun paikkaajana toimi myös Sauli Niinistö.

Niinistön mukaan paikallislehti on tärkein media ihmiselle, joka haluaa elää lähiympäristönsä menossa täysillä mukana ja haluaa tietää mitä on tapahtunut tai on tapahtumassa.

”Tällaisena aikana kun tiedonvälitys kehittyy ihan supertasolle ja erilaista tietoa tulee valtavasti joka tuutista, paikallislehti tarkoittaa ihmiselle tiettyä elämänvakauden turvaajaa, ajatusta siitä, että tämä on tätä ja tähän minä luotan ja tässä minä haluan olla mukana. Paikallislehti on vahva linkki omaan lähiympäristöön. Tätä taustaa vasten näen, että paikallislehdellä on pysyvä asema”, Niinistö sanoi.

On selvää, että paikallislehdet säilyvät, eikä niille ole tulossa kilpailijaa toimitetun paikallisen tiedon tuottajina. Tulevaisuus ei silti ole ongelmaton.

Lehtitilausten arvonlisävero oli väärä päätös. Se on leikannut lehtien levikkejä, eikä tuo odotetusti rahaa valtion kassaan. Lehtitilausten vero pitäisi pikimmiten poistaa ja ulottaa verottomuus myös internetin kautta tehtyihin sanoma- ja aikakauslehtitilauksiin. Verosta pitäisi vapauttaa myös kirjat.

Kyse on kansalaisten oikeudesta tietoon ja itsensä kehittämiseen. Lukemiseen pitää olla jokaisella varaa.
Vaikka lukemiseen käytetty aika vähenee, suomalaiset ovat edelleen lähes Euroopan kovimpia kirjojen lukijoita ja lehtien lukemisessa maailman ylivoimaista kärkeä.

Lukeminen lisää tietoa, avartaa maailmankuvaa ja pienentää riskiä tulla johdetuksi harhaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>