Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Menestys heijastuu rajojen yli, samoin heikkous

Kaksitoista pihtiputaalaista jäi työttömäksi viitasaarelaisen ovitehtaan Fenestran konkurssissa. Kaikkiaan työpaikkoja liiskaantui 160. Vaikka tehtaalle löydettiin nopeasti jatkaja, työntekijämäärän nousu edes lähelle entisiä lukemia kestää pitkään tai jää toteutumatta.

 

Jatkajaksi saatu Kaskipuu Oy valmistelee ovitehtaan käynnistämistä aluksi 25-30 työntekijän voimin. Nykykäytännön mukaisesti on luultavaa, että jatkajan tavoitteena on saada tuotteensa markkinoille huippuunsa viritettyä konekantaa käyttäen ja niin vähällä työntekijäjoukolla kuin mahdollista.

Pihtipudas ja Viitasaari muodostavat toiminnallisen kuntaparin, joten Fenestran kaatumista ei voi ohittaa rajan takana pelkästään olankohautuksella. Viitasaari on hakeutumassa äkillisen rakennemuutoksen paikkakunnaksi ja on toivonut hakemukselleen tukea myös Pihtiputaalta.

Tuen osoittamiseen on perusteltu syy. Pihtipudas muodostaa Kinnulan ja Viitasaaren kanssa kiinteän yhteistyö- ja työssäkäyntialueen. Eteläisen naapurin hyvinvoinnnilla on heijastusvaikutuksensa alueen jokaiseen kuntaan. Niin on silläkin, jos kolmikon suurimmalla menee huonosti.

On tärkeää, että Viitasaarelle löydetään uusia työpaikkoja menetysten paikkaamiseksi ja samalla estetään työttömyysaikojen pitkittyminen ja muuttoliikkeen kiihtyminen.

Kinnulan putkitehtaan kaatuminen ja Fenestran ovitehtaan konkurssi ovat vain pieni osa rajua rakennemuutosta, joilla maakunnan ja koko maan teollisuus sopeutuu kiristyvään kilpailuun ja omistajien tuotto-odotuksiin.

Keski-Suomen tuoreimmassa tulevaisuuskatsauksessa myönnetään työttömyyden kasvun jatkuvan ainakin kevään ajan, yritysten liikevaihdon ja viennin laskeneen ja rakennemuutoksen synnyttävän edelleen epävarmuutta. Silti ELY-keskuksen asiantuntijoiden tunnelmiin liittyy myönteinen odotus talouden kääntymisestä varovaiseen nousuun. Aika näyttää, kuinka realistisia nousutoiveet ovat.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>