Lukijalta Lukijalta

Tuulivoimamelulla terveyshaittoja?

Tuulivoimala tuottaa matalataajuuksista ”bassomelua”, joka vaimenee vain vähän ilmassa ja talojen rakenteissa.

Voimaloiden aiheuttamat terveyshaitat perustuvat ihmisen anatomiaan eli elimistö reagoi pienitaajuiseen ääneen, vaikkei itse ääntä korvalla kuulisikaan.

Sisäkorvan rakkulat ottavat vastaan äänen ja välittävät signaalit aivojen tasapaino- ja liikealueille.

Tasapainojärjestelmä on aivoissa läheisessä yhteydessä tunteisiin, kuten pelkoon ja levottomuuteen. Yleisimpiä tuulivoiman terveyshaittoja ovat mm. stressi ja kohonnut verenpaine.

Lähellä tuulivoimaloita asuvilla on havaittu ongelmia tiedon käsittelyssä ja muistamisessa. Tämä on tullut esiin ongelmina lukemisessa, laskemisessa sekä kirjoittamisessa.

Samanlaisia oireita on havaittu ihmisillä, joilla on tasapainohäiriöitä. Potilailla, joilla on sisäkorvan vaurioita, kärsivät usein huimauksesta, päänsärystä, niskajäykkyydestä ja univaikeuksista. Näitä on havaittu ihmisillä, jotka ovat sairastuneet asuttuaan tuulivoimalan läheisyydessä.

Sisäkorvan tasapainojärjestelmä kehittyy 12-vuotiaaksi asti. Mitä tapahtuu, jos lapsi saa jatkuvaa, ympärivuorokautista häiritsevää informaatiota sisäkorvan kautta?

Terveyshaitat ovat ympäri maailmaa samankaltaisiksi koettuja, vaikka tutkittua tietoa pitkäaikaisvaikutuksista on niukasti. Tutkimuksia tehdään paraikaa mm. Tanskassa — tosin siellä yli kolmen MW:n tuulivoimaloita rakennetaan vain merelle. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö katsoo tarpeelliseksi kahden kilometrin suojaetäisyyden tuulivoimaloiden ja asutuksen välille lausunnoissaan kahteen maakuntakaavaan. Suojaetäisyyttä tulisi vaatia kaikissa yli kahden MW:n tuulivoimahankkeissa.

Tuulivoimayhtiöt kiistävät niin terveys- kuin muutkin haitat. Lavoista lentävän jään ei kerrota aiheuttavan ongelmia, vaikka täydellisesti toimivaa lapojen jäätymisen tunnistusjärjestelmää ei Juha Stenvallin syksyllä 2013 valmistuneen diplomityön mukaan edes tunneta.

Tuulivoimala ei rajoita alueen virkistyskäyttöä — ei, vaikka se sijoitettaisiin keskelle metsäpolkua. Tuulivoimaa kehutaan puhtaaksi ja vihreäksi, mutta unohdetaan mainita melusaaste tai valmistuksen, kuljetuksen ja rakentamisen ympäristövaikutukset. Samoin jäävät mainitsematta voiteluaineiden tarve, hengenvaaralliset savukaasut tulipalon sattuessa sekä valtavat betoniperustukset ja niistä ajan myötä luontoon liukenevat seosaineet. Ulkopuolisen, usein kivihiilellä tuotetun, energian tarvekin jää usein unholaan.

Eri puolilla Suomea ihmiset käyvät taistelua varmistaakseen itselleen ja perheelleen turvallisen ja terveellisen asumisen jatkossakin. Oikeuden, joka on meille perustuslaissa säädetty sekä ihmisoikeuksiin kirjattu.

Myös omaisuuden suoja on uhattuna: kiinteistön arvo laskee noin 30 prosenttia alueella, joka sijaitsee kolmen kilometrin säteellä tuulivoimalasta. Asuntovelallisen stressiä tieto ei helpota. Ja ajatus siitä, että tuota jättiä tullaan kaiken kukkuraksi tukemaan hänenkin verorahoillaan, saa taatusti otsasuonen pullistumaan.

On korkea aika rajoittaa villinä rehottavaa syöttötariffien metsästystä. Anatomian oppikirjan mukaan ihmiseltä löytyy selkäranka — onko se jostain syystä päättäjiltämme poistettu?

Virpi Poikolainen
Fysioterapeutti
Konnevesi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>