Uutiset Juha Kivinen

Kuvasuunta jatkaa, vaikka moni muu on lopettanut

Sinikka Aalto ja Jouni Leino tulivat jatkamaan Aaro Savinaisen työtä Pihtiputaan Valokuvaamossa vuonna 1983. Liikkeen nimi on vaihtunut Kuvasuunnaksi ja moni asia on muuttunut kuvaamisessa, mutta Sinikka ja Jouni ovat pitäneet pintansa, toisin kuin moni muu kollega.

— Kohta alkaa varmaan olla aika poikkeuksellista, että Pihtiputaan kokoisella paikkakunnalla on oma valokuvaamo, Sinikka Aalto miettii.

Kun Kuvasuunta perusti joitakin vuosia sitten sivuliikkeen Äänekoskelle, siellä oli kaksi valokuvaamoa. Nyt molemmat ovat lopettaneet. Laukaassa ja Saarijärvellä on valokuvaajia mutta ei enää valokuvaamoita.

Kuvaamisen rajuista muutoksista kertoo sekin, että perinteinen kuvavalmistaja Eiri lopetti äskettäin ja tuotemerkki siirtyi Ifolorille. Kuvasuunta oli Eirin asiakas.

Vaikka kuvien teettäminen on selvästi vähentynyt, Sinikka ja Jouni halusivat ottaa Eirin tilalle toisen kuvien toimittajan, kaarinalaisen Color-Kolmion.

— Kuvakassi menee nyt kaksi kertaa viikossa, kun ennen se kulki joka päivä, mutta sekin riittää, Jouni Leino tuumaa.

Varsinkin vanhemmat ihmiset ovat pelänneet, ettei enää voi teettää kuvia, kun he eivät tiedä tietokoneesta mitään eikä kuvia saa sieltä pois. Sinikka ja Jouni kertovat, ettei tietokonetta välttämättä tarvita, vaan asiakkaat voivat toimia aivan kuten negatiivienkin aikakaudella. Nyt valokuvaamossa vain otetaan kuvat ulos kameran muistikortilta ja tehdään kuviksi.

Digikameroiden vyöry markkinoille muutti ratkaisevasti kuvaamistapoja. Kuvia on nyt paljon, mutta useimmat makuuttavat niitä tietokoneillaan eivätkä talleta kansien väliin.

— Kuvia haluttaisiin albumeihin, mutta se on liian vaivalloista. Otetaan niin paljon otoksia, ettei pystytä tekemään päätöksiä siitä, mitä niistä valitaan. Siellä on epätarkat kuvat ja kaikki muut samassa sössössä, Jouni kertoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>