Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Valoa kaukolämpöputken päässä

Kinnulan historian suurimpiin yrityshankkeisiin kuuluvan kaukolämpöputkia valmistavan tehtaan jatko näyttää parin synkän vuoden jälkeen turvatulta.

Valoa lämpöputken päähän tuo KVL-Tekniikka -konserni Orivedeltä. Yli 20 vuotta maa-, vesi-, rata- ja kaukolämpörakentamisen kanssa toiminut yritys työllistää kaksisataa ihmistä ja teki viime vuodelta 46 miljoonan euron liikevaihdon. Alan merkittävän toimijan saamista Kinnulaan putkitehtaan jatkajaksi voi verrata tavallista suurempaan lottovoittoon, ehkä jopa Toijalan eurojackpot-pamaukseen.

Putkitehtaan rakensi kinnulalaiset juuret omaava Tapani Viik. Investointi oli iso ja osui aikaan, jolloin laman pitkittymistä ei kukaan osannut aavistaa. PV-Putkituksen tie oli samanlainen kuin monen muunkin kasvuyrityksen.

Tehdas rakennettiin ja uusinta tekniikkaa edustavat koneet asennettiin. Toimintaidea oli hyvä, mutta suhdanteet tekivät miljoonainvestoinnista liian raskaan. Rahaa kului, ja kun lama ja julkisen talouden säästöt pysäyttivät rakentamisen, edessä oli konkurssi.

Onnettomuudessa oli mukana roppakaupalla onnea. Pientä viilausta vaille toimintavalmis tehdas antaa jatkajalle mahdollisuuden tuotannon käynnistämiseen nimenomaan Kinnulassa.

Kunnan ja kuntalaisten kannalta toteutui paras vaihtoehto. Sitkeiden tunnustelujen tuloksena löydettiin kaukolämpörakentamisessa kannuksensa hankkinut yrittäjä, joka oli valmis ostamaan koneet ja jatkamaan toimintaa. Pahin pelko oli se, että koneet kuljetetaan muualle ja tuhansien neliöiden teollisuushalli jää vajaakäyttöön tai seisomaan tyhjilleen.

Viime vuosien teollisuutta koskevat uutiset ovat olleet lähes pelkästään kielteisiä. Menossa on yt-neuvotteluja, irtisanomisia ja kokonaisia tuotantoalojen hautaamisia.

Kinnulassa uidaan taas kerran vastavirtaan. Teollisuuteen syntyy hartaasti odotettuja työpaikkoja ja pienen mutta pippurisen kunnan väkiluku on nousussa. Kinnulassa ei anneta periksi. Ratkaisua etsitään niin kauan että se löytyy.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>