Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Maaseudulla on elämää messuviikonlopun jälkeenkin

Pihtiputaan Elämää maaseudulla -messuilla nähdään viikonloppuna monta politiikan ja talouselämän vaikuttajaa. Vierailijoiden joukkoon kuuluu kaksi ministeriä ja kahdeksan kansanedustajaa sekä Suomen Yrittäjien, Perheyritysten liiton ja MTK:n johtohenkilöitä.

Heidät istutetaan keskustelemaan maaseudun tulevaisuudesta ja maaseudun asemasta Suomessa ja EU:ssa. Aihe on äärimmäisen tärkeä pihtiputaalaisille, mutta myös valtaosalle niistä suomalaisista, jotka sattuvat asumaan kaupungeissa.

Elämää maaseudulla -messut osuvat aiheeltaan ja ajankohdaltaan nappiin. Muuttoliike suuntautuu kaupunkeihin lähes kaikissa maailman maissa, myös EU-alueella. Suomikin kaupunkilaistuu, mutta suurin osa suomalaisista löytää ohuesti pintamaata kuopimalla juurensa maalta. Siksi edes kaupunkilaisille ei ole yhdentekevää, miten maaseudun ihmiset, viljelijät ja yrittäjät menestyvät ja mihin suuntaan maaseudun kehitystä halutaan poliittisella päätöksenteolla ohjata.

Ajallisesti messut sijoittuvat keskelle EU-vaalikampanjaa. Yhdelläkään puolueella ei ole varaa kääntää tapahtumalle selkäänsä. Keskusteluihin ovat lupautuneet edustajat jopa vihreistä ja itsenäisyyspuolueesta.

Pihtiputaan Yrittäjät tukijoukkoineen haluavat osoittaa läheltä ja kauempaa tuleville kävijöille, että puheet maaseudun kuihtumisesta ovat ennenaikaisia.

Pohjoinen Keski-Suomi laajoine maaseutualueineen kuuluu siihen osaan maaseudun Suomea, jonka kirkonkylissä ja kylissä, kodeissa, järjestöissä, yhdistyksissä ja urheiluseuroissa toimitaan monin tavoin kotiseudun elinolojen ja viihtyisyyden parantamiseksi. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Työpaikat ja niiden sijainti säätelevät muuttovirran voimaa ja suuntaa.

Sadan näytteilleasettajan saaminen vappuviikon viikonloppuna esittelemään tuotteitaan ja toimintaansa on näyttö siitä, että maaseutuun ja sen tulevaisuuteen uskotaan. Maaseudun ja maaseudulla asumisen arvostuksella on vain yksi suunta, ylöspäin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>