Uutiset Aapo Siippainen

Pihtiputaan komeat rattaat

Vain hevonen puuttuu. Muuten puuseppä Jouko Variksen tänä keväänä valmistamat kiesit ovat lähes valmiit. Ne ovat esillä Pihtiputaan Elämää maaseudulla -messuilla tänä viikonloppuna.

Varis ei tunnustaudu hevosmieheksi. Hän teki täysikokoiset kiesit, jotta vaimo saisi pihaan komean ruukun kukille.

­— Moni on kiinnostunut kieseistä kevään aikana. Yksi pihtiputaalainen on sanonut minulle, että haluaa ostaa nämä pihaansa. Sen miehen tuntien, joudun tekemään itselleni sitten toiset kiesit.

Todellinen syy kiesien valmistukseen oli kiinnostus puuseppien historiaan.

­— Miten yli sata vuotta sitten on voitu tehdä kiesejä, kun nykyvehkeilläkin se on vaikeaa? Haluan nostaa sen ajan ammattilaisille hattua. Olisi mielenkiintoista matkustaa ajassa taaksepäin näkemään, miten he sen tekivät.

Jouko Varis on tehnyt työtä iltaisin ja viikonloppuisin Varipuu-yrityksensä hallissa. Kiesi-projektin aikana hän sai kipinän vanhaan metallisepän ammattiinsa.

­— Olin Helsingissä teollisuudessa seppänä 20 vuotta sitten. Pihtiputaalle muuton jälkeen en ole juuri käsitellyt metallia. Huomasin taas, että metallista on kiva taivutella. Rauta ja puu sopivat hienosti yhteen.

Varis on kylmätaivuttanut itse lähes kaikki kiesiin tarvittavat rautaosat. Yksi jousto oli kuitenkin tehtävä. Jousituksessa.

­— Käytin Fiat 133:n etujousitusta, Varis esittelee oivallustaan.

Kiesien perään maalataan perinteiden mukaan valmistusvuosi. Sen tekee vaimo Terttu Mäkelä-Varis.

Jos et olisi nähnyt miehesi tekemiä kiesejä aikaisemmin, mistä tunnistaisit ne Joukon tekemiksi?

­—  Tuki- ja koristerautojen aaltomaisesta muodosta ja kruusailusta. Jouko ei tee usein suoraa muotoa.

Kiesien tekeminen on ollut Varikselle tänä keväänä tärkeä henkireikä. Aikaisemmin hän toimi alihankkijana Fenestralle ja valmisti Viitasaaren tehtaalle vuosittain jopa miljoona ikkunoiden tuentapalaa.

­— Fenestralle meni 20-30 prosenttia Varipuun tilauksista. Uutinen Fenestran konkurssista järkytti minua samalla tavalla kuin tehtaan työntekijöitä.
Selviääkö Varipuu Fenestran konkurssista?

­— Kesällä töitä riittää joka tapauksessa mittatilaushuonekalujen tekemisessä, koska mökkiläiset ovat merkittävä osa asiakaskuntaa.

­— Aina pitää keksiä jotain uutta. Alihankintatyöt ovat edelleen mielessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>