Uutiset Aapo Siippainen

Jääjoen kylä herää eloon lauantaisin

Kinnulan Jääjoelta puuttuu paikka, jossa kyläläiset voisivat kokoontua. Kylätalo tai sellainen.

Näin tuumasivat naapurit Leena Martinmäki ja Leena Kinnunen.

Naiset halusivat herätellä kyläyhteisöä ja saada Jääjoen näkymään myös Kinnulan satavuotisjuhlinnassa.
Eräällä iltalenkillä naiset saivat kuningasidean.

­— Toinen meistä murjaisi, että eiköhän perusteta kesäkirppis, he kertovat.

Leena Martinmäellä myyminen on verissä. Hän on työskennellyt Kivijärvellä ollessaan kioskissa ja kaupassa.

Martinmäen Hautakankaan talon vanhassa navetassa ei ole ollut hiirtä isompia eläimiä vuosikausiin. Nyt ladon pöydät ja hyllyt ovat täynnä pörröisiä pehmoeläimiä.

— Myynnissä olevat tavarat on saatu lahjoituksina. Eihän meidän omilla tavaroilla olisi saatu kirpputoria aikaiseksi, Martinmäki kertoo.

Apuvoimia perustamiseen löytyi joka suunnalta. Materiaalista ja henkistä tukea tuli sukulaisten lisäksi niin Witakselta kuin kauppias Janne Hänniseltäkin.

— Tapio Pekkarinen on kirpputorin sponsori. Sakari Sillanpää kävi täällä traktorilla ja Hautalan Mikko sekä Jussi ovat siivonneet ladon.

Kirpputori on avoinna kesälauantaisin kello 11-16. Avajaiset pidettiin toukokuun alussa. Juhlapuheen piti kivijärveläinen kansanedustaja ja maanviljelijä Anne Kalmari.

­— Hän kertoi olevansa kirpputori-ihminen ja käyvänsä etsimässä tavaroita usein eri puolilla Suomea. Hän on löytänyt työpukujakin kirpputorilta, Martinmäki tietää.

Edullisen kirpputoritavaran lisäksi myynnissä on joka lauantai tuoretta leipää ja leivonnaisia. Makkaranpaistoa varten pihaan on muurattu uusi grilli.

— Katsos miten korkea se on. Tässä on hyvä paistaa makkaraa, kun se kypsyy tasaisesti sisältä eikä pala pinnalta, Martinmäki esittelee kotipihassaan.

Jääjoella asuu Martinmäen mukaan 60-80 ihmistä, joista suurin osa on iäkkäitä.

—Kylän vanhin asukas täyttää pian 90 vuotta. Hän ajelee vielä autolla.

Kylän elävöittäminen ei jää pelkän kirpputorin varaan.

— Mielessä on käynyt, että järjestetään myöhemmin joitain tempauksia. Suunnitelmia on, mutta niistä ei voi vielä tarkemmin sanoa.

Martinmäki harmittelee, ettei kylällä ole paljon nuoria. Jokapäiväiseen elämään riemua tuovat kuitenkin naapurin tytär ja viisi pientä miehenalkua.

— Tuolla kun ne kulkevat, niin huutavat minulle että ”Leena-mummo, Leena-mummo!” Oikein eloisia. Niin ihana asia. Olemme hyvin läheisissä väleissä, hän kiittelee.

Kiitosta Martinmäki haluaa jakaa muillekin.

— Kaikki naapurit auttavat toisiaan ja yhteishenki on hyvä. Ei tarvitse etukäteen soittaa, kun menee naapurissa käymään.

Mistä Jääjoki maailmalla parhaiten tunnetaan?

— Vieraat tykkää, että täällä on kylmempää kuin muualla. Jääjoki on aina kylmempi kuin järvi. Niin ja ihmiset ovat lupsakoita.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>