Uutiset Aapo Siippainen

Heinäjoen lupaavalle luontoreitille alkukesästä omalla vastuulla

Vaikka Heinäjoen luontoreitin avajaiset pidetään vasta elokuussa, voi Pihtiputaan pitkospuille ottaa jo varaslähdön.

Silloin kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan varoituskyltit, joissa muistutetaan, että liikkuminen polulla tapahtuu omalla vastuulla. Rikkinäiset pitkospuut on tarkoitus korjata kesän aikana. Kotiseudun Sanomien toimittaja kävi testaamassa luontopolun kunnon toukokuun lopulla. Mukaan lähti useita kymmeniä luontopolkuja kiertänyt joensuulainen Ulla Siippainen.

— Heinäjoesta on puhuttu niin paljon, että halusin sinne heti, hän sanoo.

Aloitimme koekierroksen Pihtiperän puoleisesta portista, jonka jylhä komeus sekä siistit WC:t ja roskikset tekivät vaikutuksen. Ensimmäiset pitkospuut antavat jalan alla kuitenkin niin paljon periksi, että kokenutkin harrastaja joutuu miettimään, kannattaako matkaa jatkaa. Uusittuja pitkospuita näkyy vain muutamia.

— Olisi ollut hyvä, että ensimmäiset kymmenet metrit olisi uusittu jo tässä vaiheessa, niin luontopolulle lähtevälle tulisi tervetulleempi ja luottavaisempi olo, Ulla Siippainen miettii.

Matka kuitenkin jatkuu, vaikka maisemien ihailun sijaan katse on tiukasti kiinni kengän kärjessä. Suo-osuuden jälkeen maa on kuivempi ja pitkospuut tukevat kulkua paremmin.

— Tälle paikalle täytyy tulla uudestaan silloin kun suokukat kukkivat.

Koska matka on päässyt viimein hyvään vauhtiin, emme istahda nuotiopaikalle, vaikka se olikin kutsuvassa kunnossa. Ensimmäinen lintutorni on tukevaa tekoa. Portaat kaipaisivat silti uusimista. Maisemassa on lintupariskuntia, mutta huomion varastaa kauempana häämöttävä lähes satamerinen ponttoonisilta.

­—Toivottavasti siltaa huolletaan vuosittain, että se kestää turvallisena mahdollisimman pitkään.

Matalajoen ylittävän ponttoonisillan jälkeen edessä on enää täysin uutta, valkoisena hohtavaa pitkospuuta. Ne vievät läpi Jokisaaren. Tapitusta vaille oleva reitti on kuitenkin vielä sen verran kiikkerä, että jalassa on hyvä olla nilkkoja kunnolla tukevat kengät. 

Jos ponttoonisilta teki vaikutuksen, on matkan kohokohta vielä edessä. Heinäjoen pohjoishaaran yli on rakennettu komea puusilta, josta olisi Pihtiputaan uudeksi nähtävyydeksi.

Luontoreitti jatkuisi vielä Reisjärventien ja Ruukintien kautta kylälle ja takaisin Pihtiperälle, mutta päätimme kääntyä uudelta sillalta takaisin. Paluumatkalla vanhatkin pitkospuut tuntuivat luotettavimmilta, ja aikaa jäi maisemien ihailuun.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>