Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Laajakaistasta tuli arvovaltakysymys

Laajakaistan rakentaminen on Pihtiputaalla ja Viitasaarella saman valtuustoryhmän hampaissa.

Perussuomalaisten valitus turhauttaa rakentamiselle yhtiöjärjestelyineen vihreää valoa näyttäneitä valtuustoryhmiä ja kuntien päättäjiä. Heidän mielestään valitus vaarantaa koko hankkeen, koska kuntien rahkeet eivät riitä rakentamiseen ilman merkittävää EU-tukea. Sen saaminen edellyttää runkoverkon valmistumista tämän vuoden aikana.

Nopeiden yhteyksien rakentaminen on osa Laajakaista kaikille -hanketta, jonka valtioneuvosto polkaisi pystyyn vuonna 2008. Kunnianhimoisena tavoitteena oli saada sadan megabitin valokuituyhteys lähes kaikkiin vakinaisiin asuntoihin ja yritysten sekä julkishallinnon toimipaikkoihin.

Tavoitetta epäiltiin heti alussa liiasta optimismista. Ongelmia alkoi kasaantua mm. pohjoisessa Keski-Suomessa, kun yksityiset teleoperaattorit eivät kiinnostuneet rakentamisesta. Ne laskivat, ettei harvaanasuttujen pikkukuntien laajakaistaverkosta olisi kehkeytynyt riittävän tuottavaa liiketoimintaa.

Urakkaan oli valmis vain yksi taho, Etelä-Pohjanmaalla yhteyksien kanssa operoinut Verkko-osuuskunta Kuuskaista. Sen rahoituspohja ei vakuuttanut missään vaiheessa ja lopulta pahin pelko toteutui. Kuuskaista ei saanut rahoitustaan järjestymään, vaan hanke kaatui kuntien syliin.

Nyt väännetään kättä siitä, millaisilla yritysjärjestelyillä ja riskeillä hanketta voidaan viedä eteenpäin ja ketkä jatkamisesta voivat päättää. Perussuomalaisten mielestä taloutensa hoidon kanssa kompuroinut Kuuskaista ei voi olla millään tavalla mukana.

Valittajat väittävät myös, että valmisteluun ja päätöksentekoon on osallistunut esteellisiä henkilöitä.
Kukaan ei kiistä nopeiden tietoliikenneyhteyksien merkitystä. Kyse on kuitenkin niin suurista kertasummista ja vuosikustannuksista pitkälle tulevaisuuteen, että rakentamisen pohjatyö on tehtävä kunnolla ja varmistettava se, etteivät taloudelliset sijoitukset uppoa valokaapelin mukana maahan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>