Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kesän kulttuurikirjo kannattaa kokea

Pihtiputaan Kesäkonsertit ja Keihäskarnevaalit ovat onnistuneesti takana. Kumpikin näytti kykynsä uudistua.

Kesäkonserttien sisällöstä vastannut Sinfonia Lahden viulisti ja kesäputtaalainen Riikka Lounamaa muokkasi tapahtuman sisältöä rohkeasti lämpimämpään suuntaan ja kutsui esiintyjiksi tunteisiin vetoavan klezmer-musiikin taitajia. Vastaanotto oli innostunut, lähes hurmioitunut.

Samaan viikonloppuun osui toinen kulttuuritapahtuma, joka on kirkastanut Pihtiputaan ja lähikuntien kesää jo vuodesta 1970. Kulttuurit kohtasivat Keihäskarnevaaleilla ja sitä edeltävän keihäskoulun aikana. Tapahtuma kokosi kilpailijoita ja keihäänheitosta kiinnostuneita Suomen lisäksi ainakin Ruotsista, Italiasta, Meksikosta, Australiasta ja Sri Lankasta. Tapahtumasta päävastuun ottanut toisen polven keihäsmies Kimmo Kinnunen on kasvanut uuden urakkansa mittaiseksi. Kinnunen tarttui jokaiseen eteen tulleeseen tehtävään arkailematta ja selvisi niistä varmasti, jopa karaokelaulusta.

Kesän kulttuuritarjonta on monipuolinen, runsas ja lyhyt. Maanantaina seurattiin Elämäjärven kesäteatterin ensi-illassa pihtiputaalaisen Miia Hiirosen ohjaamaa ja Tuomas Parkkisen kirjoittamaa näytelmää Puhelinluettelo. Sali oli täynnä. Teatteriin ehtii vielä.

Satavuotiaan Kinnulan keskikesän tapahtumaviikko käynnistyy tänään Kinnula-päivien avajaisilla ja Kesäkinnusen valinnalla. Kunnanhallitus linjasi valintakriteereiksi, että valittu tuo paikkakuntaa esille myönteisesti ja yksilöllisellä tavalla, hänen juurensa ja mielensä on Kinnulassa, hän palaa Kinnulaan mielellään, pitää yhteyttä ja sitoutuu. Hän osallistuu aktiivisesti tapahtumiin ja kinnulalaisten elämään. Lisäksi hän on persoonallinen ja yksilöllinen eikä kangistu kaavoihin.

Kesäkinnuseen ladatut odotukset kuvaavat tyypillistä suomalaista kesänviettäjää. Hän osallistuu halutessaan, on kaikin puolin mukava puuhapete ja etsii uutta koettavaa lomapäivien iloksi. Mutta sille päälle sattuessaan hän osaa vain olla ja nauttia kesästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>