Uutiset Ylläpito

Kylien kulttuurimaisemat arvioidaan uudelleen

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen maisemasuunnittelijat Katriina Koski ja Auli Hirvonen saapuivat etelästä Pihtiputaalle tekemään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia. Arvioinnit toteutettiin Muurasjärvellä ja Kortteisella.

Keski-Suomen ELY-keskus on tilannut työn Maa- ja kotitalousnaisilta. Koski on Hämeenlinnasta ja Hirvonen Riihimäeltä.

— Meillä on kokemusta koko valtakunnan tilanteesta, joten peilaamme Pihtiputaan alueita tähän tietoon.

Maastotyöt käynnistyivät kesäkuun alussa eteläisessä Keski-Suomessa. Maakunnan viimeiset inventoinnit tehdään elokuussa.

Keski-Suomi toimi valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointien pilottikohteena vuonna 2009.

Tämän jälkeen inventoinnit on suoritettu koko Suomessa. Valtakunnallisen kokonaiskuvan tarkentumisen myötä nähtiin tarpeelliseksi arvioida Keski-Suomen maakunnan kohteet tänä kesänä uudelleen. Nykyisten valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden alkuperäiset inventoinnit tehtiin vuonna 1992.

Arvokkaat maisema-alueet ovat edustavimpia maaseudun kulttuurimaisemia, joiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan sekä perinteiseen rakennuskantaan.

Keski-Suomessa on alkuperäisen, vuonna 1995 laaditun päätöksen mukaisesti kahdeksan arvokasta maisema-aluetta.

— Pihtipudas on siitä ainutlaatuinen, että täällä sijaitsee kolme arvokasta maisema-aluetta. Nyt selviää, säilyttääkö Muurasjärvi arvonsa ja nouseeko Kortteinen tähän joukkoon, Koski ja Hirvonen toteavat.

Myös maisema-alueiden rajoja tarkennetaan. Ne pyritään muovaamaan maaston ja pinnanmuotojen mukaisiksi.

Maastokäynneillään Koski ja Hirvonen valokuvaavat maisemat. Kuvien ja inventointiraporttien perusteella laaditaan syksyn aikana aineisto, joka toimii pohjana yhdessä ohjausryhmänä toimivan Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmän kanssa laadittaville aluerajauksille ja arvoluokituksille. Niiden pohjalta annetaan esitys ympäristöministeriölle.

Ministeriö valmistelee valtioneuvostolle koko maata koskevan ehdotuksen maisema-alueista. Päätöksen myötä selviää Pihtiputaan kohteiden kohtalo.

— Myönnetty nimitys voidaan poistaa esimerkiksi siitä syystä, jos alueen uudisrakentaminen on lisääntynyt tavalla, joka ei sovi kulttuuriperintöön, Koski ja Hirvonen kertovat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>