Pääkirjoitus Juha Kivinen

Elämäjärven kyläteatterista kasvoi kulttuuri-ilmiö

”Tämmöisiä kykyjä ollut täällä piilossa! Muillakin kylillä voisi miettiä omaa näytelmäpiiriä, sillä samanlaisia kykyjä varmasti löytyisi. Se aktivoisi kylän toimintaa.” Näin kannusti elämäjärveläisiä harrastelijanäyttelijöitä ohjaaja Miia Hiironen ”Naisten kylä ja konsultti Jäynämaa” -näytelmän ensi-illan alla kesällä 2007. Elämäjärven Mäntypirtillä ei ollut sitä ennen näytelty pariinkymmeneen vuoteen.

Mahtoivatko elämäjärveläiset itsekään uskoa, millaisen menestystarinan siemenet he kylvivät alkaessaan opetella Naisten kylän vuorosanoja kansalaisopiston näytelmäpiirissä. Elämäjärven vauhdikkaat komediat ovat nousseet vuosien mittaan melkoiseen suosioon jopa Pihtiputaan rajojen ulkopuolellakin, ja niinpä sunnuntaina saatiin päätökseen jo näytelmäpiirin kahdeksas lukuvuosi, kun erinomaisen ”Puhelinluettelo” -näytelmän viimeinen näytös oli ohi.

Miia Hiirosen toive muiden kylien innostumisesta näyttelemiseen ei ole toteutunut, vaikka tavallaan on sittenkin. Nyt harjoituksiin saatiin yhä enemmän näyttelijöitä eri puolilta Pihtipudasta, eli Mäntypirtistä on tullut ikään kuin pitäjän yhteinen ”näyttämöopisto”.

Samalla osa Elämäjärven kyläseuran vakituisesta näyttelijäkaartista saattoi huilata ansaittuna välivuonna seitsemän vuoden uurastuksen jälkeen. Ensi vuonna tuttuja kasvoja on kuulemma taas palaamassa estradille.

Elämäjärven kyläteatterilla on edessään iso muutos, kun Miia Hiironen siirtyy muihin tehtäviin. Uusi ohjaaja on valittu, ja hänet paljastetaan myöhemmin. Sekin on uutta, että harjoituksia ei jatketa enää kansalaisopiston piirissä, vaan Elämäjärven kyläseura ottaa koko homman hoitoonsa.

Muutokset tuskin vaikuttavat ainakaan heikentävästi Mäntypirtin kävijämääriin. Railakkaaseen menoon nojaava konsepti on ollut niin toimiva, että siitä pidetään varmasti kiinni. Elämäjärven näytelmien etuna on myös se, että sade ei haittaa, toisin kuin monissa muissa kesäteattereissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>