Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Lupapalveluauto säilyy, mutta kyläpoliiseja tuskin tulee

Palvelujen purkuhuuma ja ylenmääräinen säästöinto koettelevat, mutta tuottavat joskus myönteisiäkin uutisia.

Vaikka Sisä-Suomen poliisilaitos säästää vähentämällä työntekijöitään, karsimalla toimipisteitään ja supistamalla lupapalveluautonsa liikennöintiä, tällä kertaa säästöt eivät kohdistu meihin. Laukaa, Korpilahti, Uurainen ja Konnevesi menettävät auton palvelut, mutta Pihtipudas, Kinnula, Karstula, Hankasalmi ja Joutsa saavat pitää ne.

Päätöksen perusteluina ovat pitkät etäisyydet poliisin palvelupisteisiin. Pihtiputaalta tulee Viitasaarelle 38 kilometriä ja Kinnulasta 58. Auto tuo säännöllisesti palvelut kirkonkyliin lähemmäksi tarvitsijoita, ja asiakkaat ovat tottuneet käyttämään sitä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kirjoittaa blogissaan olevansa erittäin huolestunut eriarvoisuuden kasvusta turvallisuusasioissa harvaan asuttujen alueiden ja suurten keskusten ihmisten välillä. Poliisi ei voi parhaalla tahdollakaan näkyä riittävästi edes kaikkien keskusten alueella, vaan keskittää voimansa sinne missä on eniten tehtäviä.

Paatero toivoo pistettä poliisin määrärahojen leikkauksille ja lisäsäästöille, muuten yleinen turvallisuus heikkenee ja muiden viranomaisten ja toimijoiden työmäärä ja vastuut lisääntyvät.

Yhtenä mallina poliisin näkyvyyden ja läsnöolon lisäämiseksi Paatero esittää paluuta vanhaan, mutta uudelta pohjalta. Hänen mielestään tämän päivän tarpeista lähtevä kyläpoliisijärjestelmä olisi kokeilemisen arvoinen.

Poliisiylijohtaja myöntää, että järjestelmä vaatii ennakkoluulottomia, joustavin työehdoin toimivia, asiaan vihkiytyneitä poliiseja ja heidän tuekseen ja avukseen alueen vapaaehtoisia asukkaita.

Esitys on hyvä, mutta saattaa jäädä monen muun idean tavoin pölyttymään nettiavaruuden täyttymättömiin arkistoihin. Poliisi joutuu työssään ratkomaan rikoksia ja puuttumaan ihmiselämän ikävimpiin puoliin. Harva haluaa liittyä osaksi yleisen järjestyksen ylläpito-organisaatiota ilman kunnon korvausta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>