Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Nordea seuraa Björn Wahlroosin esimerkkiä

Pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos muutti kirjansa Ruotsiin. Jos Wahlroosin lapset seuraavat isänsä esimerkkiä ja muuttavat pois, he välttyvät sadan miljoonan euron perintöveron maksamiselta Suomeen. Maanviljelijä Wahlroosin nostamat 250 000 euron vuosittaiset maataloustuet kalpenevat verosäästön rinnalla.

Wahlroos ei ole kuka tahansa maastamuuttaja. Hän johtaa myös Sammon ja UPM:n hallituksia ja on konsernien merkittävä osakkeenomistaja. Omistukset tekevät Wahlroosista yhden maan rikkaimmista ihmisistä. Helsingin Sanomat arvioi muutama vuosi sitten, että Wahlroosin käsiin on keskittynyt eniten pörssiyhtiöiden hallitusvaltaa.

Vaikka Nordean huhti-kesäkuun tulos heikkeni hieman, pankki tahkosi silti 935 miljoonan euron voiton. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä voittoa tuli yli miljardi euroa. Koko vuoden tulos kipuaa tällä tahdilla lähelle neljää miljardia. Björn Wahlroosin mielestä pörssiyhtiön tärkein tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille mahdollisimman paljon rahaa. Toistaiseksi Wahlroos on onnistunut.

Wahlroosin johtamat yhtiöt eivät ole ainoita, joissa asiakaspalvelu alistetaan tuotolle. Nordea katsoo, etteivät pienten kirkonkylien pankkikonttorit lihota emoyhtiötä tarpeeksi. Pankilla ei ole jatkossa varaa palvella pihtiputaalaisia lainkaan, eikä rahaa nostavia tai tallettavia asiakkaita edes Viitasaarella. Nordean linjauksen mukaan asiakas on tervetullut pankkiin, jos hän tarvitsee sijoitusneuvoja tai lainaa.

Nordean päätös palvelun heikentämisestä suututtaa, vaikka se oli ennakoitavissa. Moni asiakas on vetänyt tilanteesta omat johtopäätöksensä ja sanoo vaihtavansa pankkia.

Nordean karkaaminen merkitsee sitä, että Pihtiputaalle jää vain yksi rahalaitos. Saa nähdä, kuinka pitkään itsenäinen Pihtiputaan Osuuspankki saa toimia paikkakunnalla yksin. POP Pankilla on konttorit Haapajärvellä, Reisjärvellä ja Kinnulassa, miksei pian myös Pihtiputaalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>