Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Oma hyvinvointi kiinnostaa myös miestä

Yksi auttamattoman vanhaksi käynyt vitsi kuullaan, kun mies hairahtuu ruokapöydässä toteamaan tunnelman kevennykseksi, että minä en jäniksen ruokia syö. Naurun sijasta kanssaistujien katseista aistii säälinsekaista kummastelua, niin yleisesti kasvikset on otettu osaksi päivittäistä ruokailua ja sen verran moneen kertaan niiden terveysvaikutukset on todistettu.

Pihtiputaan Hyvän tuulen messut ja sen yhteyteen nivelletty SuomiMies seikkailee -kuntotestirekka keskittyivät herättelemään miehiä huolehtimaan terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Moni kuntonsa mainioksi tunteva mies joutui testin tulokset saatuaan nöyrtymään ja myöntämään, että ei yllä edes samoihin suorituksiin kuin ikäisensä miehet keskimäärin.

Liikunnan vähyys höystettynä rasvaisella ruoalla lihottaa, laiskistuttaa ja rasittaa elimistöä. Vähäinen liikunta ja ylen ahkera syöminen kuorrutettuna alkoholilla ja tupakalla lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja yhteiskunnalle äärettömän kalliiksi käyvään diabetekseen.

Jokainen mies tietää elämäntapojensa vaikutuksen elinikään ja jäljellä olevien vuosien sisältöön. Keski-iässä ja lähenevässä vanhuudessa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään valintojaan. Elämäntapojen rukkaaminen terveellisempään suuntaan ei ole koskaan liian myöhäistä. Myönteisiä vaikutuksia syntyy jo pienillä muutoksilla.

Kuntotestiin osallistui yli kaksisataa miestä. Suosio paljasti, että asennemuutos koskee myös isoa osaa maaseudun miehistä. Miehet ovat valmiita huolehtimaan paremmin itsestään ja terveydestään.

Suomi kuuluu terveysvalistuksen edelläkävijöihin. Kampanjoilla on saatu kiistatta aikaan hyviä tuloksia. Suomalaisen miehen odotettavissa oleva elinikä on noussut, jos ei nyt kohisten, niin vauhdilla kuitenkin.

Jos hyvä suunta jatkuu, suhteellisen terveitä, pitkäikäisiä miehiä kävelee omin jaloin kylillä vastaan yhtä usein kuin virkeitä, elämäniloisia naisia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>