Viihde Juha Kivinen

Olikohan Pihtiputaalla jopa kaikkien aikojen markkinat?

Pihtiputaan Hevosystäväinseuran syysmarkkinoilla ei olisi uskonut, että Suomi rimpuilee keskellä taantumaa. Väkeä oli valtavasti ja kojujakin enemmän kuin moniin vuosiin.

— Olisivatko jopa ennätysmarkkinat Pihtiputaalla, markkinoiden järjestelyistä jälleen kerran vastannut Markku Niemelä tuumasi.

Ensi kevään eduskuntavaalit saivat maakunnan poliitikot lähtemään Pihtiputaalle asti ääntenkalastusreissulle. Markku Niemelä sai heiltäkin paljon kehuja.

— Jyväskylästä tulleet olivat kovasti otettuja, kun tunnelma oli täällä niin hieno ja ihmiset tulivat kerrankin lähelle. Muuallahan mennään enemmänkin poliitikkoja karkuun.

Ihmeissään oli myös Keiteleeltä perheineen saapunut Topi Puranen.

— Olen täällä nyt ensimmäistä kertaa. Teillähän on paljon paremmat markkinat ja enemmän myyjiä ja väkeä kuin Keiteleen markkinoilla elokuun lopulla.

Pihtiputaalla on pidetty markkinoita ainakin vuodesta 1890, aluksi Variskylällä. Järjestäjänä oli pitkään paikallinen maamiesseura.

— Ennen sotia oli välivuosiakin, kun markkinoiden valitettiin aiheuttavan juopottelua ja järjestyshäiriöitä eivätkä rahat jääneet paikkakunnalle, vaan menivät muualta tulleiden myyjien taskuun, Markku Niemelä muisteli.

Pihtiputaan Hevosystäväinseura rekisteröitiin heti sotien jälkeen vuonna 1945 ja siitä asti se on vastannut järjestelyistä yhtäjaksoisesti. Markkinoita pidettiin ensin lähellä nykyistä toria Sallilan puiston toisessa päässä Mattilan tienoilla.

Vuonna 1953 markkinat vietiin Hiekkaan, jonne HYS rakensi raviradan vuonna 1969. Hiekassa oli pitkään vauhdikasta menoa surmanajonäytöksineen sekä sökö- ja pelitelttoineen. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Jaakko Teppo ja Kike Elomaa.

Lopulta ravirata tuntui olevan liian kaukana ja markkinoiden vetovoima hiipui. Vuonna 1995 ne palautettiin keskustaan torin luokse ja väki löysi tiensä taas markkinakojuille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>