Nykymaailma hankauksineen tuottaa suomen kieleen uusia sanoja. Yksi niistä, ja erityisesti Pihtiputaalla taas ajankohtainen, on väistötila.
Toiset sanat häipyvät historian hämärään. Tulevat polvet eivät tiedä, mikä on kirjahylly.
Makuuhuoneestamme semmoinen vielä löytyy, ja niin löytyy toimituksestakin. Kirjahyllyt häviävät kansallisesta muistista possessiivisuffiksin tavoin.
Koukkasin toimituksen kirjahyllystä yhdeksännen painoksen Nykysuomen sanakirjasta.
Internetin syrjäyttämäksi joutunut hieno kirjasarja on auttamatta vanhentunut. Sieltä on turha etsiä sanaa väistötila. Tai sisäilmaongelma. Sisätautia tarjotaan tilalle.
Väistöhyppy, väistöliike ja väistömahdollisuus kirjassa selitetään. Ja kaksisataatuhatta muuta sanaa.
Loppumattoman väistötilojen tarpeen synnyttivät voiton maksimointiin pyrkivä rakentaminen ja välinpitämättömyys.
Uudet julkiset rakennukset tehdään kalliista hinnastaan huolimatta halvalla, huonoista materiaaleista, liian nopeasti, väärään vuodenaikaan ja hutiloiden.
Valmiiden rakennusten siivouksessa, ylläpidossa ja kunnossapidossa säästetään.
Siivoojia on liian vähän ja heidän työlleen mitataan riittämättömästi aikaa. Sama koskee talonmiehiä, jotka voivat totta kai olla myös naisia.
Pytingit varustetaan ylitehokkailla koneellisilla ilmanvaihtojärjestelmillä, joiden käyttö ja huolto on liian monimutkaista. Puhuri kuivattaa hengitystiet ja altistaa tulehduksille.
Vuosien kuluessa syntyy tiloja, joiden työntekijät ja asukkaat sairastuvat huonon sisäilman vuoksi, muovimatoilla kosteina päällystettyjen betonipintojen takia, mutta myös heikon yllä- ja kunnossapidon vaikutuksista.
Pihtipudas on taas kerran hankalassa tilanteessa terveysasemansa kanssa. Hammashoitolan väki joutui lähtemään karkuun. Nyt etsitään väistötiloja työterveyshuollon ihmisille. Nähtäväksi jää, mitä seuraa jatkossa.
Vaatimatonkin julkinen rakennus maksaa miljoonia. Tuoreessa kotimaisessa elokuvassa Mielensäpahoittaja sen ykköshahmo (Antti Litja) kantaa äärimmäistä huolta vävynsä omakotitalon rännien puhdistamisesta.
Mielensäpahoittaja on oikealla asialla. Kalliisti rahalla maksetusta omaisuudesta kannattaa pitää huolta. On ihan sama, omistaako talon kunta vai yksityinen, ja onko se rakennettu yhteisillä verovaroilla vai yksityisen henkilön ottamalla pitkäaikaisella pankkilainalla.
Ilman huolenpitoa talo menee pilalle.