Lukijalta Lukijalta

Sote-hallintokulujen säästö on suunnattava lähipalveluihin

Edellisessä lehdessä otettiin kantaa kuntatyöntekijöiden irtisanomissuojaa koskeneeseen kunnanvaltuuston äänestyspäätökseen. Äänestys koski nykyhallituksen esitystä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja siinä kohtaa, jossa kysyttiin henkilöstön asemasta.

Uudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteita on hallinnon kustannusten leikkaaminen. Niinpä ryhmämme oli yksimielinen irtisanomissuojan poisjättämisestä, sillä emme halua maksumieheksi uuden perustettavan sote-alueen päällekkäisille viroille ja vielä viideksi vuodeksi.

Valtiovallan sote-esitystä on ajateltava laajemmissa puitteissa, ei vain meidän oman kuntamme osalta. Suunniteltu sote-alue, johon tulisimme kuulumaan, tulee käsittämään lähes seitsemänkymmentä muuta kuntaa.

Voimme vain ajatella, kuinka paljon päällekkäisiä hallinnollisia virkoja silloin syntyisi. Niiden maksamiseen meillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Laadituissa ennakkolaskelmissa Pihtiputaan sote-menot näyttäisivät selvästi vain kasvavan.
Samaan aikaan sote-uudistuksen ohella maan nykyhallituksen valmistelema valtionosuusuudistus leikkaa rajusti kuntamme valtionosuuksia ja ajaa kuntataloutemme todella ahtaalle.

On täysin selvää, että Pihtiputaan sijainti ja pitkät välimatkat tukevat sitä tosiseikkaa, että käsipareilla tehty työ tulee säilymään täällä.

Sote-kaavailuissa on luvattu perusterveydenhuollon lähipalveluiden jopa vahvistuvan. Työn painotuksia suunnataan samalla ennaltaehkäisyyn ja toisaalta tehokkaaseen kuntoutukseen.

Emme tule kuljettamaan lapsiamme päivähoitoon kymmeniä kilometrejä, eikä hoivaa tarvitsevia vanhuksia tulla keskittämään suuriin asutuskeskuksiin, vaan heidän kotona asumistaan tuetaan täällä paikanpäällä pihtiputaalaisten työntekijöiden voimin.

Kehittyvät sote-palvelut täytyy edelleen tuottaa lähipalveluina.

Tätä kautta uskomme vahvasti henkilöstön pysymiseen täällä, huolimatta siitä kuka vastaa sote-palvelujen järjestämisestä.

Saimme asiamme tueksi lisää varmuutta, kun todelliset asiantuntijamme eli perusturvalautakunta on asiaa käsitellessään tullut samaan lopputulokseen ja senhän he ovat myös omassa lausunnossaan esittäneet ministeriöön.

Myös kunnan työntekijöiden osallistuminen kunnallisiin luottamustoimiin osoittaa osaltamme suurta vastuuntuntoa, jossa ei paina oma työntekijärooli, vaan kuntamme säilyttäminen tulevaisuudessa itsenäisenä myös taloudellisen ajattelun pohjalta. Uskomme kuntalaistemme näin ajattelevan ja tukevan myös kuntatyöntekijöiden toimintaa päätöksenteoissaan.

Lainataksemme edellisessä lehdessä ollutta tekstiä ”Se mikä eniten hämmästyttää on, että” perusturvassa ja kunnanhallituksessa on henkilöitä, joiden mieli muuttuu valtuustoon mennessä. Se ei ole uskottavaa ja luotettavaa päätöksentekoa kuntalaisten hyväksi.

On harmillista, kun yhteisten asioiden hoito menee paikallistason nokitteluksi, vaikka kaikki vaateet tulevat ulkopuolelta maamme hallitukselta.

Keskustan
valtuustoryhmä
Markku Kananen
puheenjohtaja
Sirpa Närhi
sihteeri

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>